16 Kiełbasa z dzika - Borniak

Kiełbasa z dzika

Kiełbasa z dzika

Kiełbasa z dzika

Mięso z dzika połączone z aromatycznym dymem tworzy niepowtarzalny smak domowej kiełbasy wędzonej. Ta starannie przygotowana kiełbasa wyróżnia się głębokim aromatem i bogatym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 4 kg dziczyzny - łopatka
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 kg boczku wieprzowego
  • 11 dag peklosoli
  • 8 ząbków czosnku
  • 30 ziarenek pieprzu
  • 20 szt. ziela angielskiego
  • 14 szt. jałowca
  • 4 szt. goździka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Majeranek według uznania
  • 10m jelit

NARZĘDZIA

  • Wędzarnia Borniak
  • Osuszacz
  • Maszynka do mięsa z sitkiem o oczkach średnicy 6 mm i 12 mm
  • Nadziewarka do kiełbas lub specjalna nakładka na maszynkę do mięsa do napełniania osłonek

PRZEPIS

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj przyprawy i  zmiel w moździerzu.
  2. Mięso pokrój na paski. Przemiel boczek na drobnym sitku 6mm, a pozostałe mięso na grubym 12mm.
  3. Włóż do mieszarki do mięsa lub do dużej miski całe mięso
  4. Przemieszaj mięso z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Wyrób farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości (jeśli to konieczne dolej wody).
  6. Za pomocą nadziewarki lub specjalnej nakładki na maszynkę do mięsa, napełnij jelita farszem. Kiełbasę okręcaj w parki co 20 cm*.
  7. Gotowe kiełbasy rozwieś na poprzeczkach lub rozłóż na półkach.
  8. Następnie odstaw je w przewiewnym, chłodnym miejscu na około 12-15 godzin, do obeschnięcia lub osuszaj w wędzarni.**

* podczas napełniania osłonek nakłuwaj je cienką igłą, aby usunąć nagromadzone powietrze.
** przy osuszaniu ustaw temperaturę w wędzarni na 30 stopni i osuszaj przez 2 godziny.

Wędzenie:

  1. Osuszone kiełbasy wstaw do wędzarni.
  2. Ustaw termostat w komorze na 60°C i włącz generator dymu.
  3. Wędź kiełbasy przez 3 godziny. Po upływie 90 minut kiełbasy wędzone obróć.
  4. Zwiększ temperaturę do 90°C i wędź przez około 1 godzinę, aż temperatura wewnątrz kiełbasy osiągnie 67°C.
  5. Wyłącz wędzarnię, kiełbasę pozostaw do ostygnięcia.