38 Schab z Kością - Borniak

Schab z Kością

Schab z Kością

Schab z Kością

Schab z kością wędzony w wędzarni Borniak to soczyste mięso, które z każdą porcją staje się prawdziwą gwiazdą. Łatwy przepis, szybkie przygotowanie i wyjątkowy efekt – wszystko, czego potrzebujesz, by zaskoczyć swoich gości!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg Schabu z kością
  • 40 g Przyprawy Magic Dust
  • 15 g Soli
  • 250 g cebuli
  • 100g sosu BBQ
  • 100 g pikantnego keczupu
  • 3 ząbki czosnku

NARZĘDZIA

PRZEPIS

Marynowanie mięsa:

  1. Pokrój cebule w plastry, czosnek w płatki.
  2. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 3 cm.
  3. Mięso dokładnie natrzyj solą i przyprawą Magic Dust.
  4. Umieść w szczelnym pojemniku lub zapakuj próżniowo i odstaw do lodówki na 12 godzin.

 

Wędzenie

  1. Wyjmij schab z lodówki i ułóż w naczyniu nierdzewnym lub szklanym. Na wierzchu połóż cebule i czosnek, dokładnie owiń mięso papierem rzeźniczym.
  2. Zawinięty w papier rzeźniczy schab umieść w wędzarni nagrzanej do temperatury 100°C. Wędź przez 50 minut.
  3. Wyjmij schab z pergaminu i ułóż na kratce wędzarniczej.
  4. Wymieszaj sos BBQ i ostry keczup w proporcji 50/50.
  5. Posmaruj mięso połową powstałego sosu.
  6. Wstaw do wędzarni na kolejne 50 minut.
  7. Posmaruj mięso sosem jeszcze raz, podnieś temperaturę w wędzarni do 150°C i piecz przez około 50 minut, aż schab osiągnie odpowiednią soczystość i temperaturę wewnętrzną 65°C.

 

Porady:

  1. Zrębki: Mieszanka bukowo-śliwkowa nada mięsu idealny balans między wyrazistym a delikatnym aromatem.
  2. Serwowanie: Podawaj z grillowanymi warzywami, sałatką ziemniaczaną lub pieczywem.