5 Wędzone Udka z Kurczaka - Borniak

Wędzone Udka z Kurczaka

Wędzone Udka z Kurczaka

Wędzone Udka z Kurczaka

Złociste udka z kurczaka, które zachwycają delikatnością, kruchością i soczystością. Ich aromatyczny zapach i smak są nieodparcie kuszące.

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości udka z kurczaka

Solanka:

  • 2 litry wody
  • 140 g soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku

Dodatki do parzenia:

  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 cebula (opieczona na ogniu, jeśli możliwe)
  • 1 marchewka
  • 40g natki pietruszki

NARZĘDZIA

PRZEPIS

Przygotowanie solanki:

  1. Wlej 1,7 litra wody do garnka, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. W 300 ml zimnej wody dodaj resztę przypraw i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Schłódź bulion z przypraw, przecedź go i dodaj do roztworu soli.

Marynowanie:

  1. Dokładnie umyj mięso.
  2. Włóż mięso do wystudzonej solanki, upewniając się, że jest całkowicie zanurzone.
  3. Przechowaj mięso w solance w chłodnym miejscu, o temperaturze około 5°C, na 24 godziny.

Parzenie:

  1. Po 24 godzinach wyjmij udka z solanki.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i podgrzej ją do 80°C. Dodaj liście laurowe, pieprz, cebulę, marchewkę i natkę pietruszki.
  3. Umieść mięso w garnku i paruj przez 60 minut, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 72°C.
  4. Po wyjęciu udek, osusz je ręcznikiem papierowym.

Wędzenie:

  1. Umieść udka w wędzarni, ustaw temperaturę na 30°C i włącz osuszacz na dwie godziny.
  2. Włącz generator dymu i wędź mięso przez 3 godziny w temperaturze 60°C.
  3. Zwiększ temperaturę do maksimum i wędź jeszcze przez 30 minut.
  4. Wyjmij udka z wędzarni i pozwól im ostygnąć.

Ciesz się wyjątkowym smakiem wędzonych udek z kurczaka.