24 Wędzony Brisket - Borniak

Wędzony Brisket

Wędzony Brisket

Wędzony Brisket

Przygotowując brisket, możesz czerpać z tradycji BBQ, która nadaje mu wyjątkowy smak i charakter. Ten kawałek wołowiny, popularny szczególnie w kuchni południowych stanów USA, to prawdziwe wyzwanie dla miłośników grillowania. Długotrwałe wędzenie nadaje brisketowi głęboki, intensywny smak, który sprawia, że jest to danie niezapomniane dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś naprawdę wyjątkowego.

SKŁADNIKI

  • 2 kg mostka wołowego
  • 20 g papryki
  • 36 g soli
  • 10 g czosnku w proszku
  • 10 g cebuli w proszku
  • 6 g czarnego pieprzu mielonego
  • 4 g chili
  • 4g kminu rzymskiego
  • 4g mielonego kolendry

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Dokładnie wymieszaj przyprawy.
  2. Mięso dokładnie natrzyj w mieszance przypraw.
  3. Zapakuj próżniowo i odłóż do lodówki na 24 godziny.
  4. Rozgrzej Wędzarnię do 120°C.
  5. Mięso rozłóż na półce wędzarniczej i wędź przez 5 godzin używając zrębek bukowych.
  6. Wyłącz generator dymu.
  7. Kontynuuj proces w temperaturze 120°C do momentu uzyskania temperatury 95°C wewnątrz mięsa.
  8. W zależności od wielkości mostka wołowego proces wędzenia może trwać do 18 godzin.

Wskazówi:

Im większy kawałek mostka wołowego, tym lepszy efekt - optymalne wagi to od 6 kg w górę. Przed przejściem do kroku 7, zaleca się owinięcie mięsa papierem rzeźniczym, co przyspieszy proces.