35 Wędzone skrzydełka BBQ w stylu włoskim - Borniak

Wędzone skrzydełka BBQ w stylu włoskim

Wędzone skrzydełka BBQ w stylu włoskim

Wędzone skrzydełka BBQ w stylu włoskim

Skrzydełka BBQ to klasyka Amerykańskiej kultury kulinarnej. Jest wiele wersji tego dania. My proponujemy to, które od kilku lat podbija serca uczestników naszych pokazów kulinarnych. Skrzydełka nacierane przyprawą Magic Dust utopione w sosie inspirowanym słoneczną Italią.

SKŁADNIKI

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Skrzydełka umyj, osusz, lotki usuń a pozostałość  podziel na 2 części.
  2. Przekrojone skrzydełka umieść w misce i natrzyj przyprawą Magic Dust, (Jeżeli masz czas odstaw na kilka godzin do lodówki).
  3. Włącz generator dymu i nagrzej wędzarnię Borniak do 130 stopni Celsjusza.
  4. Przyprawione skrzydełka ułóż na ruszcie i włóż do nagrzanego urządzenia.
  5. Wbij sondę termometru w skrzydełko i ustaw alarm na temp 74 stopnie.
  6. Czas wędzenia w zależności od ich wielkości wynosi ok 1- 1,5 godz.
  7. W międzyczasie przygotuj włoski sos: Rozpuść masło w misce, przeciśnij czosnek przez praskę, posyp solą.  Posiekaj drobno pietruszkę. Wymieszaj wszystkie składniki. (Masło można rozpuścić wewnątrz wędzarni).
  8. Gdy skrzydełka osiągną 74 stopnie wyjmij je z wędzarni.  Wsyp do miski. Wlej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj.