26 Żeberka w stylu europejskim - Borniak

Żeberka w stylu europejskim

Żeberka w stylu europejskim

Żeberka w stylu europejskim charakteryzują się głębokim, ziołowym aromatem oraz delikatną słodkością. Podawane zwykle z prostymi dodatkami takimi jak pieczone ziemniaki czy świeże warzywa sezonowe, które podkreślają naturalne smaki mięsa.

SKŁADNIKI

  • 700 g żeberek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 2 łyżeczki mielonych goździków w proszku

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Nie ściągaj błony z żeberek.
  2. Posyp żeberka z obu stron solą następnie gałką muszkatołową i zmielonymi goździkami.
  3. Rozgrzej wędzarnię do 120°C i włącz generator dymu ze zrębkami bukowymi.
  4. Wbij Hak za drugie żębro i powieś w wędzrni.
  5. Po 4,5 godzinie wyjmi żeberka i pozostaw mięsu odpocząć przed podaniem. Wewnątrz mięsa powinna być temperatura 94°C.

Morzesz podawać żeberka z ziemniakami i kiszoną kapustą.