36 Schab z Kością z nutą pikantności - Borniak

Schab z Kością z nutą pikantności

Schab z Kością z nutą pikantności

Schab z Kością z nutą pikantności

Schab z wędzarni Borniak to idealne połączenie klasycznego smaku z aromatem dymu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne grillowane mięsa, stając się gwiazdą każdej imprezy na świeżym powietrzu. Proste przygotowanie, a efekt – niezapomniany!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu z kością
  • 40 g przyprawy Pitmaster Pride
  • 1g pieprzu cayenne
  • 15 g soli
  • 250 g cebuli
  • 100g Sosu BBQ
  • 100g pikantnego keczupu
  • 3 ząbki czosnku

NARZĘDZIA

PRZEPIS

Marynowanie mięsa

  1. Pokrój cebule w plastry, czosnek w płatki.
  2. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 3 cm.
  3. Mięso dokładnie natrzyj solą i przyprawą do Pitmaster Pride.
  4. Umieść w szczelnym pojemniku lub zapakuj próżniowo. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

Wędzenie

  1. Wyjmij schab z lodówki i ułóż w naczyniu nierdzewnym lub szklanym. Na wierzchu połóż cebule i czosnek, dokładnie owiń mięso papierem rzeźniczym.
  2. Umieść zawinięty w papier rzeźniczy schab w wędzarni nagrzanej do temperatury 100°C.Wędź przez 50 minut.
  3. Wyjmij schab z papieru i ułóż na kratce wędzarniczej.
  4. Wymieszaj sosu BBQ i ostry keczup.
  5. Posmaruj mięso połową powstałego sosu.
  6. Wstaw do wędzarni na kolejne 50 minut.
  7. Posmaruj mięso pozostałą częścią sosu.
  8. Podnieś temperaturę w wędzarni do 150°C i piecz przez 50 minut, aż schab osiągnie odpowiednią soczystość i temperaturę wewnętrzną 65°C.

Porady:

Zrębki: Mieszanka bukowo-śliwkowa nada mięsu idealny balans między wyrazistym a delikatnym aromatem.

Serwowanie: Podawaj z grillowanymi warzywami, sałatką ziemniaczaną lub pieczywem.