27 Żeberka w stylu Amerykańskim - Borniak

Żeberka w stylu Amerykańskim

Żeberka w stylu Amerykańskim

Amerykańskie żeberka są synonimem soczystego smaku i aromatu wędzenia. Mięso jest nacierane bogatą mieszankę przypraw, w tym paprykę, czosnek i cebulę, po czym jest długotrwale wędzone drewnem dębowym. Przed podaniem często polewa się je słodko-pikantnym sosem barbecue, co nadaje charakterystyczną, głęboką słodycz i pikantność. Idealne do jedzenia ręcznie, te żeberka to esencja amerykańskiego grilla.

SKŁADNIKI

  • 700 g żeberek

Mieszanka Przypraw:

  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżki czosnku w proszku

Sos barbecue:

  • 1 szklanka kechupu
  • ¼ szklanki soku jabłkowego dobrej jakości
  • 1 łyżka Lea & Perrins Sos Worcestershire
  • ½ łyżki mielonego piueprzu
  • 1 łyżkę mieszanki przypraw
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru trzinowego

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Oczyść żeberka z błony srebrzystej*.
  2. Wymieszaj dokoładnie wszystkie przyprawy.
  3. Posyp żeberka z obu stron.
  4. Rozgrzej wędzarnię do 120°C i włącz generator dymu ze zrębkami dębowymi lub hickory.
  5. Umieść żeberka na półce w wędzarni i wędź przez 2 godziny
  6. Przygotuj sos barbecue do żeberek, wszystkie składniki dodaj do garnka i doprować do wrzenia równocześnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłącz grzanie.
  7. Wyłącz generator dymu.
  8. Wyjmij żeberka z wędzarni połż na foli aluminiowej lub papierzez żeźniczym i polej sosem barbecue.
  9. Zawiń szczelnie żęberka folią lub papierem by zapobiec ich wysychaniu.
  10. Umieść żeberka spowrotem na półce w wędzarni i trzymaj je w temperaturze 120°C przez kolejne 2 godziny.
  11. Wyjmij żeberka z wędzarni, posmaruj z wierzchu sosem barbecue i włóż do wędzarni bez papieru na kolejne 30 minut do skarmelizowana się sosu.
  12. Wyjmi żeberka i odstaw by mięso odpoczeło

 

* Przesuwaj nożem do masła wzdłuż kości aż znajdzie się pod błoną. Unieś nuż tak by błona odeszła na tyle by chwycić ją palcami. Teraz jednym ruchem ściągnij całą błonę.