Wędzony ser Camembert
Wędzony ser Camembert
Przygot.: 13:00:00
Wędzenie: 2
Easy

29/01/2018
|
Wyświetleń: 999
|
Kategorie: Przepisy, Tradycyjne Wędzenie
| Tagi: Ser
|
przez: Borniak
|
Zmodyfikowane przez: Dawid Szurlej at 20/09/2020
Tak przygotowany ser pozwala cieszyć się delikatnym i kremowym wnętrzem. Wzbogacony o aromat dymu wędzarniczego - idealny do sałatek.
Ingredients
- ser typu camembert z ziołami
- 70 g soli kuchennej
- 1 litr zimnej wody
Przygotowanie
Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance (70 g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do ocieknięcia przez 1 godzinę. Jako, że jest to ser w "otoczce" nie potrzebuje tyle czasu, co twaróg, by pozbyć się nadmiaru wody.
Wędzenie
W pierwszej godzinie osuszać w temperaturze 30°C, kolejne 2-3 godziny wędzić w temperaturze 50°C, z włączonym generatorem dymu i otwartym kominkiem wędzarni. Ostudzić i gotowe!
Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
(3)
NIE
(1)
Skomentuj