Wędzony ser

Ingredient
  • 6 sztuk sera białego okrągłego
  • 2 litry wody
  • 120 g soli kuchennej
  • czosnek granulowany
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka słodka
  • suszone pomidory
  • bazylia
  • oregano
  • kozieradka
Recipe
Solanka

Do naczynia wlać zimną wodę i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie ułożyć ser w solance, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu ser ułożyć na kratce wędzarniczej i odstawić aby ociekł z wody.

Wędzenie

Kiedy ser ocieknie z wody, obtoczyć go w przyprawach i ponownie ułożyć na półce wędzarniczej. Wstawić do wędzarni i ustawić temperaturę na 50°C wędzić przez około 5-6 godzin. Czas wędzenia jest zależny od tego, jaki kolor skórki sera preferujemy.

Uważasz to za pomocne?
TAK (60)
NIE (7)