Wędzony ser
Wędzony ser
Przygot.: 24:00:00
Wędzenie: 5
Easy

29/01/2018
|
Wyświetleń: 2817
|
Kategorie: Przepisy, Tradycyjne Wędzenie
|
przez: Borniak
|
Zmodyfikowane przez: Dawid Szurlej at 20/09/2020
Ser po uwędzeniu nabiera złocistej barwy, a w smaku przypomina oscypek. Jest lekko słony, rozpływający się w ustach. Po wyciągnięciu z wędzarni, ciepły i bardzo miękki. Po kilku godzinach i wystudzeniu w lodowce w temperaturze 3°C twardnieje i jest bardzo kruchy.
Ingredients
- 6 sztuk sera białego okrągłego
- 2 litry wody
- 120 g soli kuchennej
- czosnek granulowany
- czosnek niedźwiedzi
- papryka słodka
- suszone pomidory
- bazylia
- oregano
- kozieradka
Solanka
Do naczynia wlać zimną wodę i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie ułożyć ser w solance, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu ser ułożyć na kratce wędzarniczej i odstawić aby ociekł z wody.
Wędzenie
Kiedy ser ocieknie z wody, obtoczyć go w przyprawach i ponownie ułożyć na półce wędzarniczej. Wstawić do wędzarni i ustawić temperaturę na 50°C wędzić przez około 5-6 godzin. Czas wędzenia jest zależny od tego, jaki kolor skórki sera preferujemy.
Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
(19)
NIE
Skomentuj