Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Wędzony ser

Ser po uwędzeniu nabiera złocistej barwy, a w smaku przypomina oscypek. Jest lekko słony, rozpływający się w ustach. Po wyciągnięciu z wędzarni, ciepły i bardzo miękki. Po kilku godzinach i wystudzeniu w lodowce w temperaturze 3°C twardnieje i jest bardzo kruchy.
Ingredient
- 6 sztuk sera białego okrągłego
- 2 litry wody
- 120 g soli kuchennej
- czosnek granulowany
- czosnek niedźwiedzi
- papryka słodka
- suszone pomidory
- bazylia
- oregano
- kozieradka
Recipe
Solanka
Do naczynia wlać zimną wodę i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie ułożyć ser w solance, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu ser ułożyć na kratce wędzarniczej i odstawić aby ociekł z wody.
Wędzenie
Kiedy ser ocieknie z wody, obtoczyć go w przyprawach i ponownie ułożyć na półce wędzarniczej. Wstawić do wędzarni i ustawić temperaturę na 50°C wędzić przez około 5-6 godzin. Czas wędzenia jest zależny od tego, jaki kolor skórki sera preferujemy.
Uważasz to za pomocne?
TAK
(60)
NIE
(7)
Skomentuj

Wędzona domowa kiełbasa
29/01/2018
Wędzona szynka domowa
29/01/2018
Wędzony schab domowy
21/01/2018
Wędzone udka drobiowe
29/01/2018
Wędzony boczek w trzech odsłonach
29/01/2018
Wędzony boczek w trzech odsłonach
29/01/2018
Kacze udka i piersi
29/01/2018
Szaszłyk z łososia
29/01/2018
Wędzona ośmiornica
29/01/2018
Wędzone skrzydełka
29/01/2018
Kategorie
Lista życzeń
Ostatnio dodane produkty
Nie dodano produktów do listy życzeń