Przerwa techniczna - Technical break - Technische Pause

PL Uprzejmie informujemy, że w związku trwającymi pracami modernizacyjnymi w dniu 30 czerwca -1 lipca strona internetowa borniak nie będą dostępne. Za wszelkie niedogodności serdecznie przepraszamy.

EN We would like to kindly inform you that due to the ongoing modernization works on June 30 - July 1, the website of the borniak will not be available. We sincerely apologize for any inconvenience caused.

DE Wir möchten Sie darüber informieren, dass aufgrund der laufenden Modernisierungsarbeiten vom 30. Juni bis 1. Juli die Website des borniak nicht verfügbar sein wird. Wir entschuldigen uns aufrichtig für etwaige Unannehmlichkeiten.

Wędzony schab domowy

Wędzony schab domowy

Wędzony schab domowy

Nam wyszedł bardzo delikatny, o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. Szybko zniknął ze stołu, co świadczy o tym, że był pyszny, następnym razem przygotuję podwójną porcję. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.

Ingredients

Składniki
  • 3 kg schabu bez kości
Peklowanie
  • 10 łyżeczek peklosoli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
  • 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Wykonanie

Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie. Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK (229)
NIE (112)

O autorze

Skomentuj

  • Artur587

    Witam przeglądam bazę przepisów i zakażmy razem napotykam na kocowej fazie parzenie wiedli mię interesowało by wędzenie bez parzenia posiadam od niedawna wędzarnie broniak ale nie uważam parzenia jeśli wędzisz to wędzisz.

    22/11/2020