Wykonanie
Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie.
Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.
Witam przeglądam bazę przepisów i zakażmy razem napotykam na kocowej fazie parzenie wiedli mię interesowało by wędzenie bez parzenia posiadam od niedawna wędzarnie broniak ale nie uważam parzenia jeśli wędzisz to wędzisz.