Przerwa techniczna - Technical break - Technische Pause

PL Uprzejmie informujemy, że w związku trwającymi pracami modernizacyjnymi w dniu 30 czerwca -1 lipca strona internetowa borniak nie będą dostępne. Za wszelkie niedogodności serdecznie przepraszamy.

EN We would like to kindly inform you that due to the ongoing modernization works on June 30 - July 1, the website of the borniak will not be available. We sincerely apologize for any inconvenience caused.

DE Wir möchten Sie darüber informieren, dass aufgrund der laufenden Modernisierungsarbeiten vom 30. Juni bis 1. Juli die Website des borniak nicht verfügbar sein wird. Wir entschuldigen uns aufrichtig für etwaige Unannehmlichkeiten.

Wędzone udka drobiowe

Wędzone udka drobiowe

Wędzone udka drobiowe

Złociste i chrupiące udka z kurczaka. Mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie bardzo soczyste. Uwielbiamy jego zapach i aromatyczny smak.

Ingredients

Mięso
  • 4 udka z kurczaka, średniej wielkości
Solanka
  • 2 l wody
  • 140 g soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ pieprzu kolorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
Parzenie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • opieczony na ogniu kawałek cebuli
  • marchewka
  • natka pietruszki

Solanka

Do garnka wlać 1,7 l wody i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Do 300 ml zimnej wody dodać przyprawy i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar przestudzić i przecedzić, następnie dodać do roztworu soli. Mięso dokładnie umyć, umieścić w solance i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie

Po upływie czasu udka wyjąć z lodówki. Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do 80°C, następnie dodać przyprawy. Mięso umieścić w garnku i parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72°C.

Wędzenie

Sparzone udka umieścić na półce wędzarniczej i pozostawić w miejscu gdzie mogą ociec z wody, przez około 1 godzinę. Włączyć osuszacz w wędzarni i ustawić temperaturę 30°C, wstawić mięso i suszyć przez 1 godzinę. Gdy mięso będzie wystarczająco osuszone, zmienić temperaturę w wędzarni na 55°C i włączyć generator dymu. Wędzić przez 3 godziny.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK (187)
NIE (75)

O autorze

Skomentuj

  • Małgorzata

    Udka wg. Waszego przepisu wyszły wyborne :) Maja złocista barwę, nie są za słone a przyprawy delikatnie podkreślają smak mięsa. Zdecydowanie polecam ten przepis :)

    25/06/2021