Solanka
Do garnka wlać 1,7 l wody i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Do 300 ml zimnej wody dodać przyprawy i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar przestudzić i przecedzić, następnie dodać do roztworu soli. Mięso dokładnie umyć, umieścić w solance i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Parzenie
Po upływie czasu udka wyjąć z lodówki. Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do 80°C, następnie dodać przyprawy. Mięso umieścić w garnku i parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72°C.
Wędzenie
Sparzone udka umieścić na półce wędzarniczej i pozostawić w miejscu gdzie mogą ociec z wody, przez około 1 godzinę. Włączyć osuszacz w wędzarni i ustawić temperaturę 30°C, wstawić mięso i suszyć przez 1 godzinę. Gdy mięso będzie wystarczająco osuszone, zmienić temperaturę w wędzarni na 55°C i włączyć generator dymu. Wędzić przez 3 godziny.
Udka wg. Waszego przepisu wyszły wyborne :) Maja złocista barwę, nie są za słone a przyprawy delikatnie podkreślają smak mięsa. Zdecydowanie polecam ten przepis :)