Wędzone jaja

Ingredient
  • 10 jajek
  • sól lub sól wędzona do smaku
  • woda
Recipe

Wykonanie

Do garnka wkładamy 10 jajek, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na twardo około 10 min. Przelewamy zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy i osuszamy. Kilka jajek obieramy ze skorupek. Wszystkie (obrane i w skorupkach) umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20°C i stopniowo podnosimy ją, nie przekraczając 45°C. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru. Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury by jajka nie popękały, a aromat z wędzenia wnikał do środka. W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.

Uważasz to za pomocne?
TAK (35)
NIE (4)