Przygotowanie
Przygotowanie ryby rozpoczynamy od wypatroszenia i usunięcia łusek. Tak przygotowaną sielawę trzeba dokładnie umyć i wstawić do solanki. Zalewę przygotowujemy w proporcjach: na 1 kg ryby 1 l wody i 9 dag soli. Ryby w zalewie odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie sól rozprowadzi się po całej tuszy. Sielawy należy wypłukać w czystej wodzie, można wytrzeć papierowym ręcznikiem i powiesić na hakach lub rozłożyć na półkach. Przygotowaną rybę odłożyć w przewiewne zacienione miejsce do osuszenia.
Wędzenie właściwe
Ryby możemy przygotować na dwa sposoby.
I sposób (Wędzenie na gorąco)
Po włączeniu generatora dymu i rozgrzaniu wędzarni do 90°C wkładamy ryby na 15-25 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę w szafie wędzarniczej na 60°C i czekamy 30-45 minut. Następnie wyłączamy szafę i wędzimy na samym generatorze dymu. Po upływie 20 minut wyłączamy wszystko i czekamy do wystudzenia się ryb.
II sposób (Wędzenie na ciepło)
Wkładamy ryby do szafy i włączamy generator dymu oraz szafę z ustawioną temperaturą na 50°C. Po upływie około 3 godzin ryby uzyskają odpowiedni kolor, podnosimy temperaturę na 90°C do uzyskania wewnątrz ryby 68-70°C. Po osiągnięciu danej temperatury należy wyłączyć generator i szafę. Czekamy do wystudzenia się ryb.
chciałem zjeść sielawe nie sól.ten przepis do dupy,kurwa borniak ogarnij sie