Mój koszyk

Mini koszyk

Wędzona sielawa

Wędzona sielawa

Wędzona sielawa

Ryba z rodzaju łososiowatych, zamieszkująca głównie jeziora. Po uwędzeniu ma swoisty smak i zapach.

Ingredients

Składniki
  • sielawa
  • przyprawa Fish Hunter
Solanka

na 1 kg ryby

  • 1 l wody
  • 90 g soli

Przygotowanie

Przygotowanie ryby rozpoczynamy od wypatroszenia i usunięcia łusek. Tak przygotowaną sielawę trzeba dokładnie umyć i wstawić do solanki. Zalewę przygotowujemy w proporcjach: na 1 kg ryby 1 l wody i 9 dag soli. Ryby w zalewie odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie sól rozprowadzi się po całej tuszy. Sielawy należy wypłukać w czystej wodzie, można wytrzeć papierowym ręcznikiem i powiesić na hakach lub rozłożyć na półkach. Przygotowaną rybę odłożyć w przewiewne zacienione miejsce do osuszenia.

Wędzenie właściwe

Ryby możemy przygotować na dwa sposoby.

I sposób (Wędzenie na gorąco)

Po włączeniu generatora dymu i rozgrzaniu wędzarni do 90°C wkładamy ryby na 15-25 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę w szafie wędzarniczej na 60°C i czekamy 30-45 minut. Następnie wyłączamy szafę i wędzimy na samym generatorze dymu. Po upływie 20 minut wyłączamy wszystko i czekamy do wystudzenia się ryb.

II sposób (Wędzenie na ciepło)

Wkładamy ryby do szafy i włączamy generator dymu oraz szafę z ustawioną temperaturą na 50°C. Po upływie około 3 godzin ryby uzyskają odpowiedni kolor, podnosimy temperaturę na 90°C do uzyskania wewnątrz ryby 68-70°C. Po osiągnięciu danej temperatury należy wyłączyć generator i szafę. Czekamy do wystudzenia się ryb.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
NIE

O autorze

Skomentuj

    Borniak

    Bolesława Chrobrego 31E
    78-449, Borne Sulinowo, Polska

    Wsparcie
    Bezpieczne płatności obsługuje
    PayU - Borniak