Przygotowanie
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie kulki i liście. Dorzucamy kryształki soli i czekamy, aż woda się zagotuje. Ośmiornicę najlepiej nabyć już uprzednio mrożoną, oszczędzając czas niezbędny do jej zmiękczenia. Myjemy ośmiornicę pod bieżącą wodą i pozbywamy się zbędnych elementów (tj. gałek ocznych, wnętrzności jeśli takowe zastaliśmy oraz zęba kolcowego, który znajdziemy w centrum ośmiornicy). Gdy woda się zagotuje, należy przystąpić do napędzania stracha mackowemu stworzeniu! Wkładamy go do wrzątku na chwilę 3-4 razy.
Jak niesie wieść gminna, zapobiega to zejściu skóry. Po zahartowaniu, gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Nastawić wędzarnię na 30°C i podłączyć wentylator - tak suszyć przez około 1 godzine od uzyskania temperatury przez urządzenie. Następnie wędzić przez 2 godziny w 50°C z podłączonym generatorem dymu. Na końcu 15 minut w 80°C, by uzyskać ładny kolor. Ośmiorniczka pociemniała i zaprezentowała śliwkową barwę. Musimy przyznać, że jest to ciężki temat do fotografowania, ale jaki pyszny do jedzenia!