Szaszłyk z łososia

Ingredient
Składniki
  • 2 filety z łososia
  • 1 świeży ananas
  • długie patyczki do szaszłyków
Solanka
  • 1 litr wody
  • 30 g soli
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu czarnego
Recipe

Peklowanie

Wlać do miski 0,5 litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli. W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą. Filety z łososia pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, ułożyć w solance i wstawić na 6 godzin do lodówki.

Przygotowanie przed wędzeniem

Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać ananasa pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.

Wędzenie

Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć przez około 2 godziny. Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40°C przez 3 godziny. Podnieść temperaturę do 70°C, wędzić przez 30 minut.

Uważasz to za pomocne?
TAK (31)
NIE (3)