Szaszłyk z łososia
Szaszłyk z łososia
Przygot.: 6:00:00
Wędzenie: 5:30
Easy

29/01/2018
|
Wyświetleń: 1307
|
Kategorie: Przepisy, Tradycyjne Wędzenie
| Tagi: Ryby
|
przez: Borniak
|
Zmodyfikowane przez: Dawid Szurlej at 20/09/2020
Pomysł na danie, idealne do urozmaicenia przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne.
Ingredients
Składniki
- 2 filety z łososia
- 1 świeży ananas
- długie patyczki do szaszłyków
Solanka
- 1 litr wody
- 30 g soli
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
Peklowanie
Wlać do miski 0,5 litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli. W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą. Filety z łososia pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, ułożyć w solance i wstawić na 6 godzin do lodówki.
Przygotowanie przed wędzeniem
Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać ananasa pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.Wędzenie
Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć przez około 2 godziny. Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40°C przez 3 godziny. Podnieść temperaturę do 70°C, wędzić przez 30 minut.
Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
(3)
NIE
Skomentuj