Peklowanie
Wlać do miski 0,5 litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli. W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą. Filety z łososia pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, ułożyć w solance i wstawić na 6 godzin do lodówki.
Przygotowanie przed wędzeniem
Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać ananasa pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.
Wędzenie
Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć przez około 2 godziny. Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40°C przez 3 godziny. Podnieść temperaturę do 70°C, wędzić przez 30 minut.