Kacze udka i piersi

Ingredient
Mięso
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 udka z kaczki
Solanka
  • 2 l wody
  • 100 g soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Parzenie
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • natka pietruszki
Recipe

Peklowanie

Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300 ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90°C. Mięso parzyć do uzyskania 75°C w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.

Wędzenie

Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć około 3 godziny. Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50°C, wędzić przez około 3,5 godziny. Następnie mięso podpiekać w 65°C przez około 35 minut.

Uważasz to za pomocne?
TAK (50)
NIE (19)