Kacze udka i piersi
Kacze udka i piersi
Przygot.: 24:00:00
Wędzenie: 7
Easy

29/01/2018
|
Wyświetleń: 2461
|
Kategorie: Przepisy, Tradycyjne Wędzenie
| Tagi: Kaczka
|
przez: Borniak
|
Zmodyfikowane przez: Dawid Szurlej at 26/09/2020
Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.
Ingredients
Mięso
- 2 piersi z kaczki
- 2 udka z kaczki
Solanka
- 2 l wody
- 100 g soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Parzenie
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liście laurowe
- ząbek czosnku
- marchewka
- natka pietruszki
Peklowanie
Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300 ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Parzenie
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90°C. Mięso parzyć do uzyskania 75°C w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.Wędzenie
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć około 3 godziny. Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50°C, wędzić przez około 3,5 godziny. Następnie mięso podpiekać w 65°C przez około 35 minut.
Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
(4)
NIE
(6)
Skomentuj