Boczek peklowany na sucho

Ingredient
Składniki
  • 3 kg boczku
Przyprawy
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki soli peklującej
  • 3-4 szt. ziela angielskiego
Parzenie
  • kilka liści laurowych
  • 3-5 ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
Recipe
Wykonanie

Do moździerza wkładamy przyprawy i ucieramy na jednolitą masę. Boczek dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowanymi przyprawami. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia ( jeżeli mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce). Tak przygotowany boczek wstawiamy do wędzarni Borniak.

Wędzenie

50°C około 3 godziny 60°C około 1 godzinę.

Parzenie

Na około 0,5 godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przed parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić jego słoność. Jak jest za mało słony możemy dodać sól do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak woda osiągnie temperaturę około 90°C zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum. Boczek wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80°C przez około 1,5 godziny.

Uważasz to za pomocne?
TAK (116)
NIE (51)