Boczek peklowany na sucho

Boczek peklowany na sucho

Boczek peklowany na sucho

Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś polecamy boczek wędzony, peklowany na sucho. Latem polecamy stosować mniejszą ilość soli. Boczek jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku. W każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny. Przepyszny gorąco polecam.

Ingredients

Składniki
  • 3 kg boczku
Przyprawy
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki soli peklującej
  • 3-4 szt. ziela angielskiego
Parzenie
  • kilka liści laurowych
  • 3-5 ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

Wykonanie

Do moździerza wkładamy przyprawy i ucieramy na jednolitą masę. Boczek dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowanymi przyprawami. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia ( jeżeli mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce). Tak przygotowany boczek wstawiamy do wędzarni Borniak.

Wędzenie

50°C około 3 godziny 60°C około 1 godzinę.

Parzenie

Na około 0,5 godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przed parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić jego słoność. Jak jest za mało słony możemy dodać sól do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak woda osiągnie temperaturę około 90°C zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum. Boczek wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80°C przez około 1,5 godziny.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK (9)
NIE (6)

O autorze

Skomentuj