Wykonanie
Do moździerza wkładamy przyprawy i ucieramy na jednolitą masę. Boczek dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowanymi przyprawami. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia ( jeżeli mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce). Tak przygotowany boczek wstawiamy do wędzarni Borniak.
Wędzenie
50°C około 3 godziny 60°C około 1 godzinę.
Parzenie
Na około 0,5 godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przed parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić jego słoność. Jak jest za mało słony możemy dodać sól do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak woda osiągnie temperaturę około 90°C zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum. Boczek wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80°C przez około 1,5 godziny.
spróbuję