23 Pasta z bakłażana - Borniak

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana to doskonały dodatek do pieczywa, tortilli, nachosów lub jako samodzielna przekąska. Może stanowić smakowity element śniadania do pracy lub atrakcyjną propozycję na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 8 pomidorów suszonych
  • 1 główka czosnku
  • dobra oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • Sól i Pieprz

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Rozgrzej wędzarnię do temperatury 150°C.
  2. Warzywa oprócz pomidorów i pietruszki ułóż na misie wędzarniczej i umieść w wędzarni na dolnym poziomie.
  3. Włącz generator dymu i wędź przez 45 min.
  4. Wyjmij warzywa z wędzarni, bakłażan powinien być miękki a papryka przypalona.
  5. Przekrój bakłażana na pół i miąższ wyjmij łyżką i umieść w pojemniku.
  6. Odetnij korzeń czosnku i wyciśnij czosnek do pojemnika.
  7. Z papryki ściągnij przypaloną skórkę i umieść w pojemniku.
  8. Dodaj pomidory do pojemnika.
  9. Wszystkie składniki wymieszaj blenderem dodając oliwy z oliwek, aż powstanie krem.
  10. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem.
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone.