28 Holenderska pieczeń wieprzowa - Borniak

Holenderska pieczeń wieprzowa

Holenderska pieczeń wieprzowa

Rolada, będąca specjałem holenderskim, jest przygotowywana z cienko pokrojonego mięsa, tutaj z karkówki. Jest to klasyczny przysmak, który nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale również zachwyca dymnym posmakiem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 5 łyżek gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki soli

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Wykonaj długie nacięcia ostrym nożem wzdłuż boku karkówki, stopniowo otwierając mięso, aby je "rozłożyć" na płasko.
  2. Wszystkie składniki przypraw wymieszaj w szklance.
  3. Gdy uzyskasz prostokątny kawałek karkówki o dużej powierzchni, przypraw go wykorzystując ¾ szklanki. Nałóż grubą warstwę, tworząc pomarańczową powłokę. Unikaj przyprawiania drugiej strony mięsa.
  4. Zwiń ponownie karkówkę, upewniając się, że przyprawy są wewnątrz.
  5. Delikatnie włóż mięso w siatkę wędliniarską. Dzięki temu uzyskasz ściśle zawiniętą holenderską roladę*.
  6. Resztę przypraw rozsyp na desce, by przetoczyć po niej pieczeń lub posyp bezpośrednio na mięso równomiernie rozprowadzając przyprawy.
  7. Włącz wędzarnię na 120°C i włącz generator dymu ze zrębkami bukowymi.
  8. Wędź przez 3 godziny lub do momentu, gdy rolada osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C.
  9. Wyjmij mięso i odstaw na 10 minut, a następnie ostrożnie otwórz siatkę nożem.

* Do tego procesu najlepiej użyć aplikatora do sitek wędliniarskich lub użyć rury na którą najpierw nałożysz siatkę a przez nią przełożysz roladę.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone.