Przerwa techniczna - Technical break - Technische Pause

PL Uprzejmie informujemy, że w związku trwającymi pracami modernizacyjnymi w dniu 30 czerwca -1 lipca strona internetowa borniak nie będą dostępne. Za wszelkie niedogodności serdecznie przepraszamy.

EN We would like to kindly inform you that due to the ongoing modernization works on June 30 - July 1, the website of the borniak will not be available. We sincerely apologize for any inconvenience caused.

DE Wir möchten Sie darüber informieren, dass aufgrund der laufenden Modernisierungsarbeiten vom 30. Juni bis 1. Juli die Website des borniak nicht verfügbar sein wird. Wir entschuldigen uns aufrichtig für etwaige Unannehmlichkeiten.

Wędzona szynka domowa

Wędzona szynka domowa

Wędzona szynka domowa

Szynka wyszła soczysta różowa w środku, delikatna w smaku o aromatycznym zapachu. Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.

Ingredients

Mięso
  • 5 kg szynki wieprzowej bez skóry
 Solanka
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki peklosoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. jałowca
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 litrów wody
  • 2 ząbki czosnku
Parzenie
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego

Peklowanie

Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W moździerzu utrzeć składniki do peklowania i  podzielić na dwie części. Pierwszą częścią natrzeć szynkę z każdej strony, włożyć do garnka kamiennego i odstawić w chłodnym miejscu na około 24 godziny. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, dodać drugą połowę przygotowanej mieszanki przypraw i wystudzić. Przygotowaną solanką zalać szynkę, szczelnie przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu od 4°C do 6°C na 5-7 dni. Podczas peklowania obracać mięso raz dziennie. Dzień przed wędzeniem, nastrzyknąć szynkę solanką, z peklowania.

Wędzenie

Po upływie czasu, przełożyć szynkę do miski z wodą i moczyć przez około 2 godziny, dokładnie oczyścić. Mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem i wstawić do wędzarni. Ustawić temperaturę na 30°C, włączyć osuszacz i osuszać przez 3-4 godziny. Następnie zmienić temperaturę na około na 40°C, wędzić przez około 3 godziny. Po upływie czasu podnieść temperaturę na 70°C na 1,5 godziny. Kolejno temperaturę zmienić na 90°C i wędzić przez około 60 minut. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku wędliny 65-70°C.

Parzenie

Do dużego garnka wlać wodę, wsypać przyprawy i podgrzać do 90°C. W wodzie umieścić szynkę do osiągnięcia w środku wyrobu temperatury 65-70°C. Przez cały proces parzenia nie można dopuścić do zagotowania się wody. Po zakończeniu parzenia ułożyć szynkę w zimnej wodzie.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK (394)
NIE (192)

O autorze

Skomentuj