The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu.Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
4 kg dziczyzny lub wołowiny (łopatka, szynka, boczek)
1,5 kg łopatki wieprzowej
1,5 kg boczku wieprzowego
11 dag peklosoli
8 ząbków czosnku
30 ziarenek pieprzu
20 szt. ziela angielskiego
14 szt. jałowca
4 szt. goździka
szczypta gałki muszkatołowej
majeranek według uznania
jelita ok. 10 m
zrębki olchowe lub bukowe
Recipe
Przygotowanie
Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu. Mięso przemielić (boczek na drobnym sitku, resztę na grubym). Wszystko dokładnie wymieszać razem z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż do uzyskania kleistej masy. Napełnić osłonki, ich końce zasznurować grubą nicią. Przy napełnianiu nakłuwać jelita cienką igłą, żeby usunąć nagromadzone powietrze. Gotowe kiełbasy o długości ok. 30-40 cm powiesić na poprzeczkach lub rozłożyć na półkach do obeschnięcia w przewiewnym chłodnym miejscu (trwa to ok. 12-15 godz.).
Wędzenie
Osuszone kiełbasy wstawić do wędzarni, ustawić termostat w komorze na 55°C i włączyć generator. Wędzić przez mniej więcej 3 godziny. Jeżeli wędzimy na półkach należy kiełbasy obrócić po 1,5 godziny. Jeżeli są zawieszone na poprzeczkach należy je przełożyć. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru podnieść temperaturę w szafie na 80°C i wędzić ok. 1 godziny, aż kiełbasa wewnątrz osiągnie temperaturę 67°C. Wyłączyć generator, szafę i poczekać do ostygnięcia.
Uważasz to za pomocne?
TAK (109)
NIE (35)
Skomentuj
Jędruś z Lasu
Wieprzka spróbuje zamienić na dziczka. Mam nadzieje, że nie wyjdzie za suche. Narazie się delektuje gotowcami od www.naturalniezlasu.pl
Wieprzka spróbuje zamienić na dziczka. Mam nadzieje, że nie wyjdzie za suche. Narazie się delektuje gotowcami od www.naturalniezlasu.pl