Najlepsze wykorzystanie wędzarni wiosną i latem

Najlepsze wykorzystanie wędzarni wiosną i latem

Najlepsze wykorzystanie wędzarni wiosną i latem

Wędzone dania na letniego grilla

Smoker BBQ pomoże w poszerzeniu rodzajów dań, jakie zaserwujesz swoim bliskim. Za jego pomocą przygotujesz nie tylko kiełbasy, mięsa i wędliny, ale też ryby, a nawet warzywa czy sery. Jak to na grillu, część gości na pewno będzie chciała postawić na klasykę, czyli karkówkę. Inni z chęcią spróbują domowej kiełbasy lub szynki, przygotowanego samodzielnie steka albo żeberek, które cały poprzedni dzień przeleżały lodówce, chłonąc smak marynaty. A może wśród swoich bliskich masz miłośników wegetariańskiego stylu odżywiania? Udowodnij, że wcale nie jest on nudny i w smokerze BBQ przygotuj misę warzyw: bakłażanów, cukinii czy papryk.

Aromatyczne i dobrze przyprawione

Podczas przyrządzania wędzonych dań pamiętaj o sowitym doprawieniu ich świeżymi ziołami. Wiosną i latem powinno ich być pod dostatkiem. Świetnie sprawdzi się na przykład oregano, rozmaryn czy tymianek. Dodając przyprawy, nie zapomnij o czosnku i różnych rodzajach papryki, od słodkiej po ostrą. Obok mięs i warzyw ze smokera BBQ na stole powinny znaleźć się także musztardy, sosy, a nawet masła smakowe. Przystawką, której nikt się nie oprze, będzie też samodzielnie uwędzony ser - najlepiej z żurawiną. Pamiętaj, że na ostateczny smak potrawy wypływ będzie miał także rodzaj drewna używanego do opalania.

Smoker BBQ - odmień smak swoich potraw!

Wiosna i lato to czas, w którym w pełni wykorzystasz możliwości smokera BBQ. Wiele przepisów na aromatyczne mięsa i wędliny czy wędzone sery znajdziesz na naszym blogu. Eksperymentuj też sam! Modyfikuj nasze pomysły i twórz nowe dania, kompozycje i marynaty, dzięki którym zachwycisz gości podczas wspólnego grillowania.