25 Żeberka w sosie z Coca-Coli - Borniak

Żeberka w sosie z Coca-Coli

Żeberka w sosie z Coca-Coli

Żeberka w sosie z Coca-Coli

Żeberka w sosie z Coca-Coli to nietypowe, ale niezwykle smakowite danie. Soczyste mięso żeberek jest pieczone z dodatkiem popularnego napoju, co nadaje mu wyjątkową słodycz i lekką karmelową nutę. Żeberka podane w tym sosie to świetna propozycja na obiad lub wyjątkową okazję, gwarantująca bogate i niebanalne doznania kulinarne.

SKŁADNIKI

Glazura:

  • 250 g żurawiny
  • 250 ml Coca-Coli
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczkę sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Oczyść żeberka z błony srebrzystej*.
  2. Następnie posyp obficie żeberka przyprawą Magic Dust.
  3. Rozgrzej wędzarnie do 120°C.
  4. Umieść żeberka w brytfannie na półce nalej do brytfanny sok jabłkowy i wodę.
  5. Włącz generator dymu i wędź 2 godziny. Co 30 minut polewaj żeberka sokiem z brytfanny.
  6. Po dwóch godzinach wyjmij żeberka, zawiń w papier rzeźniczy i umieść w wędzarni na ruszcie na kolejne 2 godziny.
  7. Przygotuj glazurę, wszystkie składniki, oprócz cukru umieść w garnku i doprowadź do wrzenia jednocześnie mieszając. Gdy glazura zgęstnieje wyłącz grzanie i dopraw cukrem.
  8. Wyjmij żeberka z wędzarni, posmaruj z wierzchu przygotowaną glazurą i włóż do wędzarni bez papieru na kolejne 30 minut do skarmelizowana się glazury.

* Przesuwaj nożem do masła wzdłuż kości aż znajdzie się pod błoną. Unieś nuż tak by błona odeszła na tyle by chwycić ją palcami. Teraz jednym ruchem ściągnij całą błonę.

Wędzone żeberka Wędzone żeberka Wędzone żeberka Wędzone żeberka