Mój koszyk

Mini koszyk

Pytania i wskazówki

UWDS-70-open-500

Temperatura

Prawidłowe działanie wędzarni jest gwarantowane nawet przy temperaturach zewnętrznych poniżej 0 ° C. Na stałość temperatury wpływa kilka czynników, np. Ilość wsadu do wędzenia, wiatr i temperatura atmosferyczna.

Maksymalna temperatura jaką możemy uzyskać w wędzarni to 120°C oraz 150°C w wersji Smoker BBQ, a to nie wpływa na uszkodzenia (rozciągliwość) blachy.

Przy temperaturze atmosferycznej 10°C sam generator może rozgrzać komorę nawet do 40°C. W ciepłe dni 25-30°C wędzarnia model 70 może się rozgrzać nawet do 60-70°C.

Wędzarnia

Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika - a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega zwęgleniu. Należy jedynie pamiętać o zasypaniu zasobnika zrębkami wędzarniczymi. Dodatkowo wędzarnia jest wyposażona w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej.

Ceny podane są na stronie borniak.pl

Wszystkie urządzenia zasilane są napięciem sieciowym 230V. Maksymalny pobór mocy wędzarni dla 70 to 615 W, dla 150 to 1515 W. W wersji Smoker BBQ zastosowane są większe grzałki i dla modelu 70 to 1115W a dla 150 to 2015W.

Wędzarnia nie jest wodoszczelna. Pod zadaszenie może stać cały rok. należy zabezpieczyć ją tak by niemiała bezpośredniego kontaktu z deszczem czy śniegiem. Najlepiej do tego celu użyć nasz pokrowiec

Specjalizujemy się w produkcji wędzarni domomowego użytku, naszym największym modelem jest wersja 150. Nie planujemy wdrążenia do produkcji większego modelu.

Nie, niesprzedajemy osobno szaf wędzarniczch. W szczególnych okolicznościach jest to możliwe. W tym celu prosimy kontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcami.

Wędzarnia jest przeznaczona do użytku zewnętrznego. Nie należy podpinać jej bezpośrednio do komina lub pod odciąg dymowy. Wymuszony ciąg powietrza może spowodować zapłon zrębek. By odprowadzić wyżej lub w inne miejsce dymy z wędzarni, można zastosować okap, który będzie wciągał dym, swobodnie wydobywający się z komory.

zws-01-produkt-v2-400

Przystawka do zimnego wędzenia

Generator dymu jest częścią wędzarni i posiada palnik o mocy 110W, który może nagrzać urządzenie do 40oC. Przystawka ZW-01 pozwala na obniżenie temperatury do warunków wędzenia na zimno, dzięki czemu uzyskujemy w wędzarni temperaturę o 1-2oC wyższą od temperatury zewnętrznej.

Przystawka jest montowana na wytwornicy dymu i podłączana do komory wędzarniczej za pomocą składanej spiralnej rury. Długość rury przewodzącej dym powinna mieścić się w przedziale 1,2-2m

Instalacja generatora dymu z przystawką nie przysparza żadnych trudności. Użytkowanie jest równie proste.

Przystawka integrowana jest z szafą wędzarniczą za pomocą „łącznika przystawki” – rury spiro z obejmami. Jeden jej koniec umieszczamy w otworze dolnym wędzarni zamiast generatora dymu, drugi w otworze wylotowym przystawki. Generator dymy mocujemy na przystawce, identycznie jak w szafie wędzarniczej. Odległość przystawki od szafy to przedział 1,2 – 2,0 m.

Specjalnie wyprofilowane nóżki zapewniają stabilność konstrukcji, a dzięki szufladzie możemy bezproblemowo usunąć popiół wytworzony podczas pracy generatora.

Przystawka z łącznikiem

zrebki-400

Zrębki Wędzarnicze

Jednorazowe napełnienie generatora dymu zrębkami wystarczy do 8 godzin wytwarzania dymu. Obecnie mamy cztery osiem rodzai zrębek do wędzarni (więcej informacji można znaleźć na stronie http://borniak.de/4-raeucherspane). Zaleca się używanie czystych wiórów o wielkości 3-4 mm, aby zapewnić prawidłowe działanie. Mączka ani duże kawałki zrębek nie są odpowiednia dla naszego generatora dymu, mogą one spowodować uszkodzenie.

Generator dymu GD-01 jest przeznaczony dla używania zrębek 3x3 mm

Można mieszać zrębki różnego rodzaju. Dzięki temu możemy tworzyć oryginalne wędzonki o niepowtarzalny kolorze i aromacie. Jałowiec można dorzucić bezpośrednio na grzałkę generatora dymu. Najlepiej na początku wędzenia, przed zwiększeniem temperatury, tak aby dym swobodnie wniknął w mięso.

116-hak-wedzarniczy-do-ryb-typ-20-400

Haki

Każdy hak do ryby wkładamy od środka ryby, tak by zawieszka przeszła przez otwór gębowy. W zależności od haka ostrza wbijamy, z obu stron kręgosłupa, przekręcamy w koło kręgosłupa, lub wbijamy koło kręgosłupa.

Bei UW-150 passt über 20kg Fleisch, ca. 16 kg Wurst, ca. 20 Fische rein.
Do 150 możemy umieścić ponad 20kg mięsa, ok. 14 kg kiełbasy, ok. 20 ryb. Do 70 możemy umieścić do 10kg mięsa, do 7 kg kiełbasy, ok 10 ryb.

Węgorza możemy wędzić na półce lub w kawałkach. W najbliższym czasie zostanie wypuszczony model wędzarni, przeznaczony do wędzenia węgorza w całości.
Tak, można wędzić ryby, sery, wędliny w jednym urządzeniu. Należy jedynie rozdzielić wędzenia na poszczególne typy wsadu.
39-osuszacz-do-wedzarni-ow-01-400

Osuszanie

Wszystko co wędzimy musi być osuszone, wtedy składniki dymu wnikają w mięso, a kolor ładnie osiada na powierzchni wyrobów.

Osuszacz służy do przyspieszenia procesu osuszania wyrobów po wyciągnięciu z zalewy. W zamian osuszania wyrobu przez 24h, w chłodnym przewiewnym miejscu, za pomocą osuszacza skracamy ten proces do 3 - 4h. Jak? Osuszacz montujemy w miejscu generatora dymu. Na termostacie ustawiamy temperaturę 30°C i otwieramy kominek dla pełnego przepływu powietrza.

nastrzykiwanie-borniak-plakat-min

Peklowanie

Przygotowanie

Aby rozpocząć nastrzykiwanie mięsa, potrzebne Ci będą:

  1. strzykawka igła o odpowiedniej końcówce
  2. solanka lub przyprawa solankowa np. BBQ Injection
  3. mięso do nastrzykiwania
  4. (opcjonalnie) brytfanka

Nastrzykiwanie

Przygotuj roztwór do nastrzykiwania, napełnij strzykawkę roztworem i zamontuj odpowiednią końcówkę (igłę). Mięso włóż do brytfanki na tyle dużej, aby podczas nastrzykiwania, naddatek roztworu nie rozlał się. Umieszczaj igłę w mięsie na różnych głębokościach wykonując nastrzyk. Czynność powtarzaj w ok. 5 cm odstępach. Produkt nastrzykuj w poprzek włókien. Pekla powinna zawierać się w ilości 7% do 10% w stosunku do masy mięsa.

Nastrzykiwanie mięsa

Zadaj pytanie

Borniak

Bolesława Chrobrego 31E
78-449, Borne Sulinowo, Polska

Wsparcie
Bezpieczne płatności obsługuje
PayU - Borniak