Wykonanie
Do małego rondelka wkładamy przyprawy, zalewamy małą ilością wody. Gotujemy przez chwilę by powstał wywar, następnie schładzamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajmy zimny wywar i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i układamy na desce. Mięso nakłuwamy w różnych miejscach. Do środka wkładamy wyparzony słoik z wodą (dzięki temu kurczak nie wypłynie nam na wierzch). Tak przygotowanego wkładamy do garnka i zalewamy solanką.
Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa, trzy dni. W trakcie peklowania obracany kurczaka dwa razy w ciągu dnia. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy do 80°C, wkładamy kurczaka i parzymy około jedną godzinę w 70°C. Wyjmujemy, zawieszamy na haku i wieszamy w wędzarni. Za pomocą osuszacza około 2-3 godziny osuszamy. W szafie wędzarniczej ustawiamy temperaturę około 50-60°C i wędzimy około 3-4 godziny. Smarujemy kurczaka olejem i podnosimy temperaturę do 90°C. Wędzimy do czasu, aż nabierze koloru, a mięso osiągnie w środku 80°C.