The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu.Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Skrzydełka - idealne do serwowania jako kąsek piwny. Wyśmienicie smakują w każdym wydaniu, podane na zimno, na ciepło lub jako przekąska. Nasze skrzydełka wędziliśmy na zrębkach olchowych.
Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), sól jodowana i peklosól - wymieszać i natrzeć mięso. Można je ponakłuwać ostrym widelcem. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Wędzić 2-3 godziny w temperaturze 50°C, aż do uzyskania upragnionego koloru. Pod koniec procesu wędzenia nastawić wodę na parzenie. Warto do niej dodać kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i ząbek lub dwa czosnku. Wodę chwilę gotować. Następnie zmniejszyć temperaturę kuchenki, tak aby woda nie przekraczała 90°C. Włożyć do niej skrzydełka, prosto z wędzarni. Termometrem kontrolować temperaturę, by nie przekraczała 80°C. Parzyć około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i ułożyć na półce, by ociekły i ostygły.
Brzmi apetycznie ale brakuje ilości składników do mieszanki peklującej. Czy proporcja przyjęta w przypadku szynki nie będzie zbyt mocna?
Brzmi apetycznie ale brakuje ilości składników do mieszanki peklującej. Poproszę o podanie ilości soli jodowanej i peklosól.