Wędzone skrzydełka

Ingredient
  • skrzydełka drobiowe z kurczaka
  • sól jodowana kuchenna
  • peklosól
  • oregano suszone
Recipe

Przygotowanie

Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), sól jodowana i peklosól - wymieszać i natrzeć mięso. Można je ponakłuwać ostrym widelcem. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Wędzić 2-3 godziny w temperaturze 50°C, aż do uzyskania upragnionego koloru. Pod koniec procesu wędzenia nastawić wodę na parzenie. Warto do niej dodać kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i ząbek lub dwa czosnku. Wodę chwilę gotować. Następnie zmniejszyć temperaturę kuchenki, tak aby woda nie przekraczała 90°C. Włożyć do niej skrzydełka, prosto z wędzarni. Termometrem kontrolować temperaturę, by nie przekraczała 80°C. Parzyć około 20 minut. Po tym czasie wyjąć  z wody i ułożyć na półce, by ociekły i ostygły.
Uważasz to za pomocne?
TAK (28)
NIE (5)