19 Wędzone jajka - Borniak

Wędzone jajka

Wędzone jajka

Wędzone jajka

Jajka wędzone mają delikatny, dymny smak, przypominający oscypek. Mogą być podane jako samodzielne danie lub wykorzystane jako baza do wielu potraw. Doskonale sprawdzą się jako jajka faszerowane, dodatek do żurku dla wzmocnienia jego smaku, lub jako składnik różnych rodzajów sałatek i tart. Dodanie jajek wędzonych nadaje każdej potrawie wyrazistości, a ich aromat doskonale wkomponuje się w całe danie.

SKŁADNIKI

  • 10 jajek
  • Sól lub sól wędzona do smaku
  • Woda

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. Do garnka włóż 10 jajek i zalej je wodą.
  2. Dodaj płaską łyżeczkę soli i ugotuj na twardo.
  3. Po ugotowaniu, przelej jajka zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. Następnie wyjmij je i osusz.
  4. Kilka jajek obierz ze skorupek.
  5. Wszystkie jajka (zarówno obrane, jak i w skorupkach) umieść na ruszcie wędzarni.
  6. Zacznij wędzenie od temperatury 20°C i stopniowo zwiększaj, nie przekraczając 45°C. Wędzenie należy rozpocząć od niższej temperatury, aby zapobiec pękaniu jajek i umożliwić aromatowi z wędzenia wnikać do środka.
  7. Wędź przez 2 godziny, aż nabiorą bursztynowego koloru.

Gotowe jajka wędzone są idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Smacznego!