11 Schab a’la Polędwica Łososiowa - Borniak

Schab a’la Polędwica Łososiowa

Schab a’la Polędwica Łososiowa

Schab a’la Polędwica Łososiowa

Schab a’la polędwica łososiowa to wyjątkowa domowa wędlina, która zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Idealna do przygotowania wykwintnych kanapek oraz różnorodnych roladek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 800 ml wody
  • 80 g peklosoli
  • 15 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki otartego majeranku

NARZĘDZIA

PRZEPIS

Przygotowanie solanki:

  1. Do dużego garnka wlej (0,8 l) wody.
  2. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, otartego majeranek* oraz połowę ząbków czosnku, mieszając składniki.
  3. Zagotuj i gotuj przez 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. Do ostudzonej solanki dodaj peklosol, mieszając do rozpuszczenia. Dodaj obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.

*otartego majeranku – potrzyj w rękach aby wydobyć wewnętrzne oleki eteryczne.

Marynowanie:

  1. Schab nastrzyknij równomiernie solanką w ośmiu miejscach, używając szprycy z dużą igłą.
  2. Mięso umieść w naczyniu i zalej resztą solanki, aby było całkowicie zanurzone*.
  3. Odstaw mięso w chłodne miejsce o temperaturze około 5°C na 5 dni**, obracając dwa razy na dobę.

*naczynie – jeżeli nie posiadasz odpowiedniego naczynia, możesz użyć worka strunowego.
**jeśli nie posiadasz odpowiedniego miejsca, możesz odłożyć je do lodówki.

Wędzenie:

  1. Po 5 dniach marynowania, opłucz schab zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wstaw mięso do wędzarni, ustaw temperaturę na 30°C i osuszaj przez 3 godziny*.
  3. Włącz generator dymu i wędź mięso przez 5 godzin w temperaturze 50°C.
  4. Po procesie wędzenia, wyjmij mięso z wędzarni i pozostaw do ostygnięcia.

* przed włączeniem dymu upewnij się że mięso jest prawidłowo wysuszone, powinno być suche w dotyku.

Ciesz się wyjątkowym smakiem schabu a’la polędwica łososiowa, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale i głębią smaku!