20 Szynka Szwardwaldzka - Borniak

Szynka Szwardwaldzka

Szynka Szwardwaldzka

Szynka Szwardwaldzka

Szynka Schwarzwaldzka, znana również jako Schwarzwälder Schinken, to wędzona i suszona na zimno szynka pochodząca z regionu Schwarzwald w Niemczech. Charakteryzuje się głębokim, dymnym smakiem oraz ciemną, prawie rubinową skórką.

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca wieprzowego ze skórką
  • 35 g peklosoli
  • 6 pokruszonych jagód jałowca
  • 4 g czarnego pieprzu, pokruszonego
  • 3 g cukru
  • 2 g zmiażdżonej kolendry
  • 2 g czosnku w proszku
  • 1 liść laurowy, zmiażdżony

NARZĘDZIA

PRZEPIS

  1. W misce dokładnie wymieszaj przyprawy, a następnie równomiernie natrzyj każdą stronę mięsa,
  2. Umieść mięso w worku próżniowym, dodając pozostałe przyprawy. Zamknij worek próżniowo, aby zapewnić równomierne nasączenie mięsa przyprawami.
  3. Przechowuj mięso szynki szwarcwaldzkiej w lodówce w temperaturze 5°C przez 14 dni.
  4. Po upływie czasu, zmyj przyprawy z mięsa i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  5. Powieś mięso w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu na 24 godziny lub umieść w wędzarni, ustaw temperaturę na 30°C i włącz osuszacz na trzy godziny*.
  6. Przed rozpoczęciem wędzenia upewnij się, że powierzchnia mięsa jest sucha w dotyku.
  7. Umieść mięso w wędzarni i wędź przy użyciu przystawki do zimnego wędzenia.
  8. Włącz generator dymu na 6 godzin. Temperatura nie powinna przekraczać 20°C.
  9. Wyłącz generator dymu i pozostaw mięso w wędzarni na 12 godzin*.
  10. Powtarzaj punkt 6 i 7 trzy razy. Całkowity czas wędzenia wynosi 42 godziny, przy temperaturze 20°C.

* Mięso musi odparowywać przez co najmniej 12 godzin, aby uniknąć nadmiernego zakwaszenia.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domową, aromatyczną Szynką Szwardwaldzką, gotową do podania jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Smacznego!