Wędzony boczek w trzech odsłonach
Wędzony boczek w trzech odsłonach
Przygot.: 8:00:00
Wędzenie: 4
Easy

29/01/2018
|
Wyświetleń: 41131
|
Kategorie: Przepisy, Tradycyjne Wędzenie
| Tagi: Wieprzowina, Boczek
|
przez: Borniak
|
Zmodyfikowane przez: Dawid Szurlej at 08/06/2022
Praktycznie każdy z nas uwielbia dobrze przygotowany i uwędzony boczek. Czy to jako przekąskę, czy do kanapki, czy wkrojony do sałatki. Przedstawiamy przepis boczku w trzech odsłonach: aromatyczny w majeranku, intensywny w curry i delikatny w soli.
Ingredients
Mięso
- 3 kawałki surowego boczku
Nacierka
- przyprawa curry
- suszony czosnek niedźwiedzi
- majeranek suszony
- 1 łyżka soli jodowanej
- 1 łyżka peklosoli
Nacierka
Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane peklowanie na sucho. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.
Wędzenie
Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.Parzenie
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.
Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
(183)
NIE
(139)
Skomentuj