Wędzony boczek w trzech odsłonach

Ingredient
Mięso
  • 3 kawałki surowego boczku
Nacierka
  • przyprawa curry
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • majeranek suszony
  • 1 łyżka soli jodowanej
  • 1 łyżka peklosoli
Recipe

Nacierka

Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane peklowanie na sucho. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.
Wędzenie
Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.
Parzenie
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.
Uważasz to za pomocne?
TAK (195)
NIE (147)