The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu.Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Praktycznie każdy z nas uwielbia dobrze przygotowany i uwędzony boczek. Czy to jako przekąskę, czy do kanapki, czy wkrojony do sałatki. Przedstawiamy przepis boczku w trzech odsłonach: aromatyczny w majeranku, intensywny w curry i delikatny w soli.
Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane peklowanie na sucho. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.
Wędzenie
Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.
Parzenie
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.