Zrębki wędzarnicze

Informacje i charakterystyka

Zrębki z drzewa liściastego

Sekret naturalnego wędzenia

Zrębki są niczym przyprawy – zależnie od gatunku drzewa z jakiego zostały pozyskane, jedne bardziej pasują do ryb, inne do wieprzowiny, a jeszcze inne do drobiu. Dym ze spalanych zrębek przenika w głąb produktu nadając mu właściwy dla wykorzystanego gatunku drewna kolor i aromat.

Rodzaj zrębek wędzarniczych ma znaczący wpływ na finalny smak wędzonek. Największą frajdę sprawia mieszanie różnych zrębek, a przez to komponowanie własnych receptur.

Jednak musisz mieć pewność, że spalane wióry są całkowicie naturalne – wolne od dodatków chemicznych, pyłów i wszelkich zanieczyszczeń. Zrębki marki Borniak są odpylone i czyste, generują wolny od niepożądanych substancji dym wędzarniczy.

W sam raz dla Twoich wyrobów, prawda?

Zrębki wędzrnicze Borniak

Rodzaje i cechy

GATUNKI DRZEWA A DYM

Zrębki olchowe
Zrębki olchowe

Wykorzystywane do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb. Nadają piękny kolor, od ciemnozłotego aż do brązowego. Ich wyjątkowy aromat wnika głęboko w żywność.

Zrębki bukowe
Zrębki bukowe

Niezastąpione w przypadku wieprzowiny, ryb i drobiu. Zapewniają mięsu jasny, złocisty kolor. Idealne rozwiązanie dla początkujących.

Zrębki dębowe
Zrębki dębowe

Żywność wędzona z ich pomocą nasyca się intrygującym posmakiem z wyczuwalną nutką goryczki i karmelu. Zrębki dębowe barwią wyroby na brązowo.

Zrębki brzozowe
Zrębki brzozowe

Barwią wędzonki na piękny, złocisty kolor i sprawiają, że nabierają one delikatnego, a zarazem kuszącego aromatu.

GATUNKI ZRĘBKÓW OWOCOWYCH

Zrębki wędzarnicze - Czereśnia
Zrębki wędzarnicze - Czereśnia

Zrębki drzewne do wędzenia z drzewa wiśni pozostawiają bogaty, lekko słodki bukiet smakowy oraz owocowy aromat. Przydają delikatnej goryczki i pozostawiają po sobie ciemnobrązowy kolor. Idealne do drobiu.

Zrębki wędzarnicze - Jabłoń
Zrębki wędzarnicze - Jabłoń

Barwią wędzonki na piękny, złocisty kolor i sprawiają, że nabierają one delikatnego, a zarazem kuszącego aromatu. Doskonale nadają się do wędzenia ryb, drobiu oraz mięs czerwonych.

Zrębki wędzarnicze - Śliwa
Zrębki wędzarnicze - Śliwa

Drewno ze śliwy nadaje potrawom nutę słodyczy oraz lekki owocowy zapach - finalnie tworzą na powierzchni wędzonek również połysk. Doskonale nadają się do polędwicy, schabu żeberek i boczku.

Zrębki wędzarnicze - Klon
Zrębki wędzarnicze - Klon

Klon nadaje wędzonkom słodki smak oraz złocistożółty kolor. Idealnie nadaje się do wołowiny i ryb.

Na ile wystarczą zrębki?

ORIENTACYJNY CZAS SPALANIA

Czy wiesz, że

Zasobnik generatora dymu jest na tyle pojemny by po zasypaniu go zrębkami wytwarzał dym do 8 godzin bez konieczności dosypywania zrębek. Co zrobisz w wolnym czasie?

Pojemność opakowaniaOrientacyjny czas wędzenia
2 L8h
10 L40h
50 L200h

Generator dymu

SEKRET PRAWIDŁOWEGO SPALANIA

Sekret naturalnego wędzenia

Generator dymu GD/GDS ma decydujący wpływ na sukces wędzenia – zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych, naturalnych wyrobów – aromatycznych, o bogatym smaku i cieszącym oko kolorze.

Element grzejny został zaprojektowany tak, aby tlące się zrębki nadawały najlepsze walory smakowe Twoim wędzonkom. Brak płomienia oznacza brak osmolonych wędzonek i niezdrowych substancji.

A cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do naciśnięcia guzika.

Generator Dymu - spalanie