Wędzony ser

Ser po uwędzeniu nabiera złocistej barwy, a w smaku przypomina oscypek. Jest lekko słony, rozpływający się w ustach. Po wyciągnięciu z wędzarni, ciepły i bardzo miękki. Po kilku godzinach i wystudzeniu w lodowce w temperaturze 3°C twardnieje i jest bardzo kruchy.

Składniki
  • 6 sztuk sera białego okrągłego
  • 2 litry wody
  • 120 g soli kuchennej
  • czosnek granulowany
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka słodka
  • suszone pomidory
  • bazylia
  • oregano
  • kozieradka
Solanka

Do naczynia wlać zimną wodę i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie ułożyć ser w solance, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu ser ułożyć na kratce wędzarniczej i odstawić aby ociekł z wody.

Wędzenie

Kiedy ser ocieknie z wody, obtoczyć go w przyprawach i ponownie ułożyć na półce wędzarniczej. Wstawić do wędzarni i ustawić temperaturę na 50°C wędzić przez około 5-6 godzin.
Czas wędzenia jest zależny od tego, jaki kolor skórki sera preferujemy.

Proponowane produkty