Schab wędzony w domowych warunkach

Nam wyszedł bardzo delikatny, o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. Szybko zniknął ze stołu, co świadczy o tym, że był pyszny, następnym razem przygotuję podwójną porcję. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.

Składniki
  • 3 kg schabu bez kości
Peklowanie
  • 10 łyżeczek peklosoli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
  • 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Wykonanie

Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu.

Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie.
Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem.

Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować.
W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia.

Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.

Proponowane produkty