Wędzone udka drobiowe

Złociste i chrupiące udka z kurczaka. Mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie bardzo soczyste. Uwielbiamy jego zapach i aromatyczny smak.

Składniki
Mięso
  • 4 udka z kurczaka, średniej wielkości
Solanka
  • 2 l wody
  • 140 g soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ pieprzu kolorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
Parzenie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • opieczony na ogniu kawałek cebuli
  • marchewka
  • natka pietruszki
Solanka

Do garnka wlać 1,7 l wody i dodać sól, mieszać do rozpuszczenia się soli.
Do 300 ml zimnej wody dodać przyprawy i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar przestudzić i przecedzić, następnie dodać do roztworu soli. Mięso dokładnie umyć, umieścić w solance i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie

Po upływie czasu udka wyjąć z lodówki.
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do 80°C, następnie dodać przyprawy. Mięso umieścić w garnku i parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72°C.

Wędzenie

Sparzone udka umieścić na półce wędzarniczej i pozostawić w miejscu gdzie mogą ociec z wody, przez około 1 godzinę.
Włączyć osuszacz w wędzarni i ustawić temperaturę 30°C, wstawić mięso i suszyć przez 1 godzinę. Gdy mięso będzie wystarczająco osuszone, zmienić temperaturę w wędzarni na 55°C i włączyć generator dymu. Wędzić przez 3 godziny.

Proponowane produkty