Szynka domowa z wędzarni

Szynka wyszła soczysta różowa w środku, delikatna w smaku o aromatycznym zapachu. Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.

Składniki
Mięso
  • 5 kg szynki wieprzowej bez skóry
 Solanka
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki peklosoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. jałowca
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 litrów wody
  • 2 ząbki czosnku
Parzenie
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
Peklowanie

Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W moździerzu utrzeć składniki do peklowania i  podzielić na dwie części. Pierwszą częścią natrzeć szynkę z każdej strony, włożyć do garnka kamiennego i odstawić w chłodnym miejscu na około 24 godziny. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, dodać drugą połowę przygotowanej mieszanki przypraw i wystudzić.
Przygotowaną solanką zalać szynkę, szczelnie przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu od 4°C do 6°C na 5-7 dni. Podczas peklowania obracać mięso raz dziennie. Dzień przed wędzeniem, nastrzyknąć szynkę solanką, z peklowania.

Wędzenie

Po upływie czasu, przełożyć szynkę do miski z wodą i moczyć przez około 2 godziny, dokładnie oczyścić. Mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem i wstawić do wędzarni.

Ustawić temperaturę na 30°C, włączyć osuszacz i osuszać przez 3-4 godziny. Następnie zmienić temperaturę na około na 40°C, wędzić przez około 3 godziny. Po upływie czasu podnieść temperaturę na 70°C na 1,5 godziny. Kolejno temperaturę zmienić na 90°C i wędzić przez około 60 minut. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku wędliny 65-70°C.

Parzenie

Do dużego garnka wlać wodę, wsypać przyprawy i podgrzać do 90°C.
W wodzie umieścić szynkę do osiągnięcia w środku wyrobu temperatury 65-70°C.
Przez cały proces parzenia nie można dopuścić do zagotowania się wody.
Po zakończeniu parzenia ułożyć szynkę w zimnej wodzie.

Proponowane produkty