Wędzona makrela

Wędzona ryba to jeden z najpopularniejszych produktów na rynku, jednak uwędzenie jej samemu sprawia wielką radość! Dzięki samodzielnemu przyrządzeniu makreli zyskujemy produkt bogaty w nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6, jak również delikatny i niepowtarzalny smak. Sami możemy zdecydować jakich zrębek użyjemy, a co za tym idzie – sami decydujemy o smaku i wyglądzie.

Składniki
  • 4 filety z makreli
Zalewa
  • 50 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • ok 10 ziaren kolendry
Wykonanie

Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Solankę zagotować z przyprawami, by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu). Ostudzić i zalać filety na 8 – 12 godzin. Następnie wyjąć, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na kratce do ocieknięcia i wysuszenia. Ryba będzie gotowa, gdy jej skóra stanie się lśniąca.

Następnie ułożyć filety na półkach wędzarni i dodatkowo osuszyć około 30 minut w temperaturze 50°C. Kolejnym etapem jest włączenie generatora dymu i podniesienie temperatury o 5°C. Tak wędzić przez 2 godziny. Na koniec znów podwyższyć temperaturę o 10°C i zostawić w dymie na 20 minut.

Proponowane produkty