Barbecue w Amerykańskim stylu
SMOKER’Y BBQ
Unikalna seria urządzeń wprowadzająca świat wędzenia i BBQ na nowy poziom.
Wyjątkowe Smoker’y dla miłośników Amerykańskiego barbeque, dzięki nowej, ulepszonej izolacji oraz większej mocy grzewczej (podwójnej grzałce), pozwalają na uzyskanie wyższych temperatur wewnątrz komory.
Barbecue w dymie uważamy za swojego rodzaju rewolucję – każdy powinien spróbować tego połączenia!

Rozmiary wędzarni
Smoker BBQ 70
Barbecue zawsze i wszędzie

Komora załadunkowa smokera ma pojemność 70L. Mieści ona do 10kg mięsa lub do 8kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 6 półkach równocześnie.
Smoker BBQ 150
Najlepsze narzędzie każdego Pitmaster’a

Komora załadunkowa smokera ma pojemność 150L. Mieści ona do 20kg mięsa lub do 16kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 7 półkach równocześnie.
Izolacja
Projektując wędzarnię założyliśmy, że komora będzie miała jak najmniej mostków termicznych. Ścianki izolowane są specjalną pianką metodą wtrysku. Jest to jedno z naszych nowatorskich rozwiązań. Taka komora charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
Dodatkowo drzwiczki otrzymały nową uszczelkę. Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.

Odporna na warunki atmosferyczne
Powierzchnia
Alu-Cynk
Modele: UW-70, UWD-70, UW-150, UWD-150, BBD-70, BBD-150

Piękny wygląd i odporność na zabrudzenia
Blacha
nierdzewna
Modele: UWDS-70, UWDS-150, BBDS-70, BBDS-150
Informacje o wędzarni
Charakterystyka naszych produktów
1. najedź na ikonkę żarówki aby zbadać element
2. kliknij aby dowiedzieć się więcej o elemencie
Łatwość obsługi i efektywność
Tak w skrócie można opisać nasze wędzarnie. To najlepszy sposób, by na Twoim stole pojawiły się najbardziej wykwintne sery, ryby i wędliny. Wyroby o zniewalającym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Bez chemii, bez konserwantów.
Wytwarzanie dymu
Cały proces sprowadza się do przyciśnięcia guzika – a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Generator pracuje tak, by zrębki drzewne tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia. I w tym względzie udało nam się dokonać pełnej automatyzacji. Spalanie zachodzi samoczynnie – drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie stopniowo ulega spalaniu.
Co należy podkreślić?
Brak płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna – to sprawia, że wyroby wędzone w takich warunkach nie będą osmolone.

Grzałka i temperatura
Urządzenie uzyskuje temperaturę za pomocą grzałki wyposażonej w radiator, dzięki temu dystrybucja temperatury jest bardzo efektywna.
Wędzarnia wyposażona jest w termostat lub regulator elektroniczny pozwalający na uzyskanie zadanej temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Dzięki temu możesz ją z łatwością kontrolować za pomocą pokrętła lub na wyświetlaczu cyfrowego panelu.

Bezpieczeństwo
Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi oddziela przestrzeń roboczą od wędzonek, tak aby tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.
Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.

Regulacja dymu
Kominek posiada zainstalowany szyber pozwalający regulować gęstość dymu. Gęstość dymu dobieramy zależnie od receptury, z jakiej korzystamy – dzięki temu dopasujesz idealne warunki wędzenia do Twojej receptury.
Dym uzyskiwany jest za pomocą generatora dymu, w którym tlą się zrębki wędzarnicze.

Drzwi wędzarni
Drzwiczki komory posiadają zamknięcie magnetyczne, dodatkowo izolowane są uszczelką. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze i efektywniejsze.
Wyposażenie wędzarni
Podstawowe wyposażenie oraz dodatkowe zestawy

Co zawiera wędzarnia?
Sprawdź podstawowy skład wędzarni oraz dodatkowe zestawy dedykowane do naszych urządzeń.
Mogą zainteresować Cię również akcesoria i dodatki.
Generator dymu
Serce wędzarni

Jak jest produkowany dym?
Generator dymu ma decydujący wpływ na sukces wędzenia – zapewnia równomierną pracę przy spalaniu podawanych zrębek.
Dym uzyskujemy tląc zrębki wędzarnicze.

Tradycja spotyka się z nowoczesnością
Seria Cyfrowa
Jeżeli poszukujesz nowoczesnych rozwiązań,
to mamy coś dla Ciebie.
Postanowiliśmy połączyć cyfrową elektronikę z tradycyjną wędzarnią Borniak. Seria Cyfrowa (Digital) to wędzarnie z elektronicznym panelem sterowania, który idealnie utrzymuje zadaną temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej. Wędzarnia Digital wykonuje proporcjonalno-całkująco-różniczkujący rachunek temperatury w celu… hej, po prostu możesz liczyć na lepszą kontrolę temperatury!
Modele: UWD-70, UWDS-70, UWD-150, UWDS-150, BBD-70, BBDS-70, BBD-150, BBDS-150