
Idealna dla początkujących i profesjonalistów
Ser, ryby, mięso lub warzywa, rodzinny obiad czy kolacja – Smoker Borniak sprawia, że dymienie dla każdego jest zawsze i wszędzie przyjemnością.

Candy Bacon

Pulled Pork

Smoked Pineapple

Brisket
Automatyczna
Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do naciśnięcia guzika.
Zasobnik generatora dymu jest na tyle pojemny by po zasypaniu go zrębkami wytwarzał dym do 8 godzin bez konieczności dosypywania zrębek. Co zrobisz w wolnym czasie?


Idealna wielkość dla wymagających
Komora mieści do 20kg mięsa lub do 16kg kiełbasy. Pojemność 150L zaspokoi duże potrzeby przerobowe w przygotowaniu wędzonek oraz przyda się podczas imprez. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 7 półkach równocześnie.
Wędzarnia Digital wyposażona jest w sterownik PID.
Teraz za utrzymanie temperatury odpowiada komputer. Wystarczy nastawić temperaturę, a ta będzie utrzymywana w komorze przez cały czas.


Profesjonalna wędzarnia dla każdego
Wnętrze z blachy nierdzewnej
Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej, która jest łatwa w pielęgnacji
Wykonanie z blachy Alu-Cynk
Konstrukcja zewnętrzna wędzarni wykonana jest z blachy AluZynk. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne.

Jedzenie zdrowe, smaczne i bez konserwantów!

Deska obfitości - zaskocz wszystkich różnorodnością

Przełamiesz bariery? Wędzone pomidory z sosem pesto

Przekąska? Wędzony łosoś idealnie się na to nadaje.
L.p. | Zdjęcie | Nazwa | Ilość |
---|---|---|---|
1 | ![]() |
Wędzarnia | 1 szt. |
2 | ![]() |
Generator dymu | 1 szt. |
3 | ![]() |
Zrębki wędzarnicze 2L | 5 szt. |
4 | ![]() |
Kije wędzarnicze | 3 szt. |
5 | ![]() |
Misa ociekowa | 1 szt. |
6 | ![]() |
Regulowane nóżki | 4 szt. |
7 | ![]() |
Miseczki na wodę | 2 szt. |
8 | ![]() |
Uchwyty do przenoszenia | 2 szt. |
9 | ![]() |
Uchwyt do drzwi | 1 szt. |
10 | ![]() |
Komin z szybrem | 1 szt. |
11 | ![]() |
Pokrywka na generator dymu | 1 szt. |
12 | ![]() |
Ociekacz | 1 szt. |
13 | ![]() |
Kable zasilające | 2 szt. |
14 | ![]() |
Haki podwójne (*Wędzarnia) | 1 op. |
15 | ![]() |
Haki podwójne (*Wędzarnia) | 1 op. |
16 | ![]() |
Ruszt (*Wędzarnia) | 1 szt. |
17 | ![]() |
Przyprawy do ryb (*Wędzarnia) | 1 szt. |
18 | ![]() |
Misa BBQ (*BBQ) | 1 szt. |
19 | ![]() |
Ruszt wzmocniony (*BBQ) | 1 szt. |
20 | ![]() |
Przyprawa Magic Dust (*BBQ) | 1 szt. |
21 | ![]() |
Sterownik cyfrowy (*Digital) | 1 szt. |
22 | ![]() |
Kabel przedłużający (*Digital) | 1 szt. |
* BBQ – tylko Smokery BBQ: BBD-70, BBD-150, BBDS-70, BBDS-150.
* Wędzarnia – tylko w Wędzarni UW-70, UW-150, UWD-70, UWD-150, UWDS-70, UWDS-150.
* Digital – tylko wędzarnie cyfrowe UWD-70, UWD-150, UWDS-70, UWDS-150, BBD-70, BBD-150, BBDS-70, BBDS-150.
SKU | HW/BBD-150 |
---|---|
Symbol | BBD-150 |
EAN | 5902114270902 |
Producent | Borniak |
Wielkość | Rozmiar 150L |
Sterowanie | Panel cyfrowy |
Materiał | Blacha Alu-cynk |
Maks. temperatura | 150°C (BBQ) |
Napięcie znamionowe | 230 V |
Moc urządzenia | 2015 W |
Zakres pracy | 0-150 oC |
Ilość poziomów | 7 |
Maksymalny wsad | 20 kg |
Pojemność komory | 150 L (42 x 49 x 75 cm) |
Wyposażenie | Szafa Wędzarnicza, Generator dymu, Kije wędzarnicze 3 szt., Misa ociekowa, Regulowane nóżki 4 szt., Miseczki na wodę 2 szt., Uchwyty do przenoszenia 2 szt., Uchwyty do drzwi, Komin z szybrem, Pokrywka na generator dymu, Ociekacz, Kable zasilające 2 szt. |
Akcesoria | Zrębki wędzarnicze 2L 5 szt., Ruszt, Haki S, Misa BBQ, Przyprawa Magic Dust |
Wymiary (DxSxW) | 72 x 52 x 122 cm |
Waga | 34 kg |
Wymiary opakowania (DxSxW) | 60 x 56 x 105 cm |
Waga opakowania | 39 kg |
Gwarancja | 24 miesiące |
Lp. | Pytanie / Odpowiedź |
---|---|
1 | Jak funkcjonuje? Ile kosztuje? |
Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika - a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega zwęgleniu. Należy jedynie pamiętać o zasypaniu zasobnika zrębkami wędzarniczymi. Dodatkowo wędzarnia jest wyposażona w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Ceny podane są na stronie borniak.pl | |
2 | Jaka różnica temperatur przy wędzeniu na zimno? |
Generator dymu, będący częścią wędzarni, posiada grzałkę 110W, która może rozgrzać urządzenie do 40°C. Przystawka ZW-01 pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego uzyskujemy w komorze temperaturę wyższą o 1-2°C niż atmosferyczna. | |
3 | Do jakiej zewn. temperatury zostaje temperatura stabilna? |
Prawidłowe działanie wędzarni uzyskujemy nawet w minusowych temperaturach. Na stabilność temperatury wpływa wiele czynników np. ilość wsadu, wiatr i temperatura atmosferyczna. | |
4 | Na jak długo wystarcza jeden zasyp generatora dymu? Jakie zrębki? |
Jeden zasyp generatora wystarczy do 8 godzin wędzenia. Obecnie posiadamy cztery rodzaje zrębków wędzarniczych. | |
5 | Siła czy zwykłe gniazdko? Jaka moc? |
Wszystkie urządzenia zasilane są napięciem sieciowym 230V. Maksymalny pobór mocy wędzarni dla UW-70 to 615 W, natomiast dla UW-150 to 1515 W. | |
6 | Czy elektryka jest wodoszczelna? |
Elektryka nie jest wodoszczelna. | |
7 | Czy są większe modele wędzarni? |
Specjalizujemy się w produkcji wędzarni domomowego użytku, wobec tego nie produkujemy większych modeli niż 150L. | |
8 | Ile miesci się ryb, jaka ilość wędzonek? |
Do UW-150 możemy umieścić ponad 20kg mięsa, ok. 16 kg kiełbasy, ok. 20 ryb. Do UW-70 możemy umieścić do 10kg mięsa, do 8 kg kiełbasy, ok 10 ryb. | |
9 | Czy blach wędzarni wyciąga się przy dużej temperaturze? |
Maksymalna temperatura jaką możemy uzyskać w wędzarni to 120°C, a to nie wpływa na uszkodzenia (rozciągliwość) blachy. | |
10 | Jaką temperaturę maksymalną możemy uzyskać przy użyciu samego generatora dymu? |
Przy temperaturze atmosferycznej 10°C sam generator może rozgrzać komorę nawet do 40°C. | |
11 | Jak się używa poszczególnych haków? |
Każdy hak do ryby wkładamy od środka ryby, tak by zawieszka przeszła przez otwór gębowy. W zależności od haka ostrza wbijamy, z obu stron kręgosłupa, przekręcamy w koło kręgosłupa, lub wbijamy koło kręgosłupa. | |
12 | Węgorz jest za długi, co mogę zrobić? |
Węgorza możemy wędzić na półce lub w kawałkach. W najbliższym czasie zostanie wypuszczony model wędzarni, przeznaczony do wędzenia węgorza w całości. | |
13 | Czy można osobno kupić szafę wędzarniczą? |
Tak, w tym celu prosimy kontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcami. | |
14 | Czy wędzarnię można zainstalować wewnątrz pomieszczeń? Podpiąć pod odciąg dymu? |
Wędzarnia jest przeznaczona do użytku zewnętrznego. Nie należy podpinać jej bezpośrednio do komina lub pod odciąg dymowy. Wymuszony ciąg powietrza może spowodować zapłon zrębek. By odprowadzić wyżej lub w inne miejsce dymy z wędzarni, można zastosować okap, który będzie wciągał dym, swobodnie wydobywający się z komory. | |
15 | Czy można na przemian wędzić ryby i mięso, czy trzeba się na jedno zdecydować? |
Tak, można wędzić ryby, sery, wędliny w jednym urządzeniu. Należy jedynie rozdzielić wędzenia na poszczególne typy wsadu. | |
16 | Jaki rozmiar zrębek do wędzarni, ile mm? |
Generator dymu GD-01 jest przeznaczony dla używania wyłącznie zrębek 3x3 mm. | |
17 | Czy można mieszać różne rodzaje zrębek? Jałowiec? |
Można mieszać zrębki różnego rodzaju. Dzięki temu możemy tworzyć oryginalne wędzonki o niepowtarzalny kolorze i aromacie. Jałowiec można dorzucić bezpośrednio na grzałkę generatora dymu. Najlepiej na początku wędzenia, przed zwiększeniem temperatury, tak aby dym swobodnie wniknął w mięso. | |
18 | Jak dokładnie używa się osuszacza? Po co? |
Wszystko co wędzimy musi być osuszone, wtedy składniki dymu wnikają w mięso, a kolor ładnie osiada na powierzchni wyrobów. Osuszacz służy do przyspieszenia procesu osuszania wyrobów po wyciągnięciu z zalewy. W zamian osuszania wyrobu przez 24h, w chłodnym przewiewnym miejscu, za pomocą osuszacza skracamy ten proces do 3 - 4h. Jak? Osuszacz montujemy w miejscu generatora dymu. Na termostacie ustawiamy temperaturę 30°C i otwieramy kominek dla pełnego przepływu powietrza. |
Pozostaw swoją opinię
Instrukcja obsługi Wędzarni elektrycznej Borniak - PL | PL-instrukcja-borniak-v10.pdf |
---|---|
Anleitung für den Betrieb elektrischer Räucheröfen - DE | DE-instrukcja-borniak-v2.pdf |
User manual for Borniak Electric Food Smokers - EN | EN-instrukcja-borniak-2018-v4.pdf |
Инструкция по эксплуатации электрической коптильни - RU | RU-instrukcja-borniak-v3.pdf |
Elektrische rookoven gebruiksaanwijzing - NL | NL-instrukcja-borniak-2018-v1.pdf |
Használati útmutató elektromos füstölő berendezéshez és füstgenerátorhoz - HU | HU-instrukcja-borniak-2019-v1.pdf |
Skrócona instrukcja użytkowania - PL Kurzanleitung für die Verwendung - DE Short instructions for use - EN |
PL-EN-DE-skrocona-instrukcja-borniak-2018-v3.pdf |
Instrukcja instalacji ociekacza w wędzarni Borniak - PL Instructions for installing a condenser in Borniak smoker - EN Anweisungen für die Installation eines Kondensators in Borniak Raucher - DE |
instrukcja-skraplacz-PL-EN-DE-v2.pdf |