Wędzony schab domowy

Borniak



[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"cp0vual","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"ftoa82r","elements":[{"content":"
Nam wyszedł bardzo delikatny, o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. Szybko zniknął ze stołu, co świadczy o tym, że był pyszny, następnym razem przygotuję podwójną porcję. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.
","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"g1wf4cq"}]}]}],"pid":"lupb3s2d4r34"}[/mgz_pagebuilder]Share with your friends

Ingredients and Method
Ingredients
- 3kg schabu bez kości
- 10 łyżeczek peklosoli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
- 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Method
- Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu.
- Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie. Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin.
- Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin.
- Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować
- Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować!
- W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.
Reviews