Wędzony boczek w trzech odsłonach

4 - 4 people
08h 00
04h 00
[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"o7ldtvu","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"u4ols28","elements":[{"content":"

Praktycznie każdy z nas uwielbia dobrze przygotowany i uwędzony boczek. Czy to jako przekąskę, czy do kanapki, czy wkrojony do sałatki. Przedstawiamy przepis boczku w trzech odsłonach: aromatyczny w majeranku, intensywny w curry i delikatny w soli.

","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"b6fxicq"}]}]}],"pid":"karlw3xeaxhm"}[/mgz_pagebuilder]

Share with your friends

Ingredients and Method

Ingredients

  • Mięso:
  • 3 kawałki surowego boczku
  • Nacierka:
  • przyprawa curry
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • majeranek suszony
  • 1 łyżka soli jodowanej
  • 1 łyżka peklosoli

Method

  1. Nacierka:
  2. Boczek przepłukać pod bieżącą wodą.
  3. Wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  4. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane "peklowanie na sucho".
  5. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony.
  6. Całość odstawić na noc do lodówki.
  7. Wędzenie:
  8. Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C.
  9. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.
  10. Parzenie:
  11. Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek.
  12. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.
Reviews

Pozostaw swoją opinię

Opiniujesz teraz: Wędzony boczek w trzech odsłonach