Wędzona szynka domowa

Borniak



[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"qt0b5g8","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"do9mx9f","elements":[{"content":"
Szynka wyszła soczysta, różowa w środku. Delikatna w smaku o aromatycznym zapachu. Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.
","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"v64tk2o"}]}]}],"pid":"aq2igst68uh8"}[/mgz_pagebuilder]Share with your friends

Ingredients and Method
Ingredients
- Mięso
- 5 kg szynki wieprzowej bez skóry
- Solanka
- 5 łyżek soli
- 3 łyżki peklosoli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 liści laurowych
- 8 szt. ziela angielskiego
- 5 szt. jałowca
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 5 litrów wody
- 2 ząbki czosnku
- Parzenie
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
Method
- Peklowanie
- Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W moździerzu utrzeć składniki do peklowania i podzielić na dwie części.
- Pierwszą częścią natrzeć szynkę z każdej strony, włożyć do garnka kamiennego i odstawić w chłodnym miejscu na około 24 godziny.
- Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, dodać drugą połowę przygotowanej mieszanki przypraw i wystudzić.
- Przygotowaną solanką zalać szynkę, szczelnie przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu od 4°C do 6°C na 5-7 dni.
- Podczas peklowania obracać mięso raz dziennie. Dzień przed wędzeniem, nastrzyknąć szynkę solanką, z peklowania.
- Po upływie czasu, przełożyć szynkę do miski z wodą i moczyć przez około 2 godziny, dokładnie oczyścić.
- Mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem i wstawić do wędzarni.
- Wędzenie
- Ustawić temperaturę na 30°C, włączyć osuszacz i osuszać przez 3-4 godziny.
- Następnie zmienić temperaturę na około na 40°C, wędzić przez około 3 godziny.
- Po upływie czasu podnieść temperaturę na 70°C na 1,5 godziny.
- Kolejno temperaturę zmienić na 90°C i wędzić przez około 60 minut.
- Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku wędliny 65-70°C.
- Parzenie
- Do dużego garnka wlać wodę, wsypać przyprawy i podgrzać do 90°C.
- W wodzie umieścić szynkę do osiągnięcia w środku wyrobu temperatury 65-70°C.
- Przez cały proces parzenia nie można dopuścić do zagotowania się wody. Po zakończeniu parzenia ułożyć szynkę w zimnej wodzie.
Reviews