Wędzona szynka domowa

0 people
23h 59
05h 30
[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"qt0b5g8","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"do9mx9f","elements":[{"content":"

Szynka wyszła soczysta, różowa w środku. Delikatna w smaku o aromatycznym zapachu. Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.

","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"v64tk2o"}]}]}],"pid":"aq2igst68uh8"}[/mgz_pagebuilder]

Share with your friends

Ingredients and Method

Ingredients

  • Mięso
  • 5 kg szynki wieprzowej bez skóry
  • Solanka
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki peklosoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. jałowca
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 litrów wody
  • 2 ząbki czosnku
  • Parzenie
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego

Method

  1. Peklowanie
  2. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. W moździerzu utrzeć składniki do peklowania i podzielić na dwie części.
  4. Pierwszą częścią natrzeć szynkę z każdej strony, włożyć do garnka kamiennego i odstawić w chłodnym miejscu na około 24 godziny.
  5. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, dodać drugą połowę przygotowanej mieszanki przypraw i wystudzić.
  6. Przygotowaną solanką zalać szynkę, szczelnie przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu od 4°C do 6°C na 5-7 dni.
  7. Podczas peklowania obracać mięso raz dziennie. Dzień przed wędzeniem, nastrzyknąć szynkę solanką, z peklowania.
  8. Po upływie czasu, przełożyć szynkę do miski z wodą i moczyć przez około 2 godziny, dokładnie oczyścić.
  9. Mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem i wstawić do wędzarni.
  10. Wędzenie
  11. Ustawić temperaturę na 30°C, włączyć osuszacz i osuszać przez 3-4 godziny.
  12. Następnie zmienić temperaturę na około na 40°C, wędzić przez około 3 godziny.
  13. Po upływie czasu podnieść temperaturę na 70°C na 1,5 godziny.
  14. Kolejno temperaturę zmienić na 90°C i wędzić przez około 60 minut.
  15. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku wędliny 65-70°C.
  16. Parzenie
  17. Do dużego garnka wlać wodę, wsypać przyprawy i podgrzać do 90°C.
  18. W wodzie umieścić szynkę do osiągnięcia w środku wyrobu temperatury 65-70°C.
  19. Przez cały proces parzenia nie można dopuścić do zagotowania się wody. Po zakończeniu parzenia ułożyć szynkę w zimnej wodzie.
Reviews

Pozostaw swoją opinię

Opiniujesz teraz: Wędzona szynka domowa