Wędzona sielawa

Borniak



[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"cyvbtb9","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"g0yh1i3","elements":[{"content":"
Ryba z rodzaju łososiowatych, zamieszkująca głównie jeziora. Po uwędzeniu ma swoisty smak i zapach.
","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"rlhuvt2"}]}]}],"pid":"cmtd2wonw3p5"}[/mgz_pagebuilder]Share with your friends

Ingredients and Method
Ingredients
- 1 kg sielawy
- przyprawa Fish Hunter
- 1 litr wody
- 90 g soli
Method
- Przygotowanie:
- Przygotowanie ryby rozpoczynamy od wypatroszenia i usunięcia łusek.
- Tak przygotowaną sielawę trzeba dokładnie umyć i wstawić do solanki.
- Zalewę przygotowujemy w proporcjach: na 1 kg ryby 1 l wody i 9 dag soli.
- Ryby w zalewie odkładamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie sól rozprowadzi się po całej tuszy.
- Sielawy należy wypłukać w czystej wodzie, można wytrzeć papierowym ręcznikiem i powiesić na hakach lub rozłożyć na półkach.
- Przygotowaną rybę odłożyć w przewiewne zacienione miejsce do osuszenia.
- Wędzenie właściwe (Ryby możemy przygotować na dwa sposoby.)
- I sposób (Wędzenie na gorąco)
- Po włączeniu generatora dymu i rozgrzaniu wędzarni do 90°C wkładamy ryby na 15-25 minut.
- Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę w szafie wędzarniczej na 60°C i czekamy 30-45 minut.
- Następnie wyłączamy szafę i wędzimy na samym generatorze dymu. Po upływie 20 minut wyłączamy wszystko i czekamy do wystudzenia się ryb.
- II sposób (Wędzenie na ciepło)
- Wkładamy ryby do szafy i włączamy generator dymu oraz szafę z ustawioną temperaturą na 50°C.
- Po upływie około 3 godzin ryby uzyskają odpowiedni kolor, podnosimy temperaturę na 90°C do uzyskania wewnątrz ryby 68-70°C.
- Po osiągnięciu danej temperatury należy wyłączyć generator i szafę. Czekamy do wystudzenia się ryb.
Reviews