Wędzona ośmiornica

0 people
00h 40
03h 15
[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"w37os66","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"cvdhfmg","elements":[{"content":"

Owoce morza są doskonałe na każdą okazję, dodatkowo to jedne z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Wędzona ośmiornica ma delikatne mięso i świetnie komponuje się z białym winem.

","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"eb0mr6d"}]}]}],"pid":"dbnetwtdgdo4"}[/mgz_pagebuilder]

Share with your friends

Ingredients and Method

Ingredients

  • ośmiornica mrożona - cała
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • płaska łyżka soli niejodowanej
  • 3-5 liści laurowych

Method

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie kulki i liście. Dorzucamy kryształki soli i czekamy, aż woda się zagotuje.
  2. Ośmiornicę najlepiej nabyć już uprzednio mrożoną, oszczędzając czas niezbędny do jej zmiękczenia. Myjemy ośmiornicę pod bieżącą wodą i pozbywamy się zbędnych elementów (tj. gałek ocznych, wnętrzności jeśli takowe zastaliśmy oraz zęba kolcowego, który znajdziemy w centrum ośmiornicy).
  3. Gdy woda się zagotuje, należy przystąpić do napędzania stracha mackowemu stworzeniu! Wkładamy go do wrzątku na chwilę 3-4 razy. Jak niesie wieść gminna, zapobiega to zejściu skóry.
  4. Po zahartowaniu, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
  5. Nastawić wędzarnię na 30°C i podłączyć wentylator - tak suszyć przez około 1 godzine od uzyskania temperatury przez urządzenie.
  6. Następnie wędzić przez 2 godziny w 50°C z podłączonym generatorem dymu.
  7. Na końcu 15 minut w 80°C, by uzyskać ładny kolor.
  8. Ośmiorniczka pociemniała i zaprezentowała śliwkową barwę. Musimy przyznać, że jest to ciężki temat do fotografowania, ale jaki pyszny do jedzenia!
Reviews

Pozostaw swoją opinię

Opiniujesz teraz: Wędzona ośmiornica