Kacze udka i piersi

Borniak



[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"gt5b3q4","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"b1k2gue","elements":[{"content":"
Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.
","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"dq9hym8"}]}]}],"pid":"nmphq7290dyd"}[/mgz_pagebuilder]Share with your friends

Ingredients and Method
Ingredients
- Mięso:
- 2 piersi z kaczki
- 2 udka z kaczki
- Solanka:
- 2 litry wody
- 100 g soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Parzenie:
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liście laurowe
- ząbek czosnku
- marchewka
- natka pietruszki
Method
- Peklowanie:
- Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól.
- W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300 ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli.
- Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.
- Parzenie:
- Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90°C.
- Mięso parzyć do uzyskania 75°C w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.
- Wędzenie:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej.
- Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć około 3 godziny.
- Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50°C, wędzić przez około 3,5 godziny.
- Następnie mięso podpiekać w 65°C przez około 35 minut.
Reviews