Boczek peklowany na sucho

Borniak



[mgz_pagebuilder]{"elements":[{"row_type":"full_width_row","content_position":"top","gap_type":"padding","content_align":"center","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"row","id":"joi53c9","elements":[{"device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","md_size":"","xl_offset_size":"","xl_size":"","lg_offset_size":"","lg_size":"","md_offset_size":"","sm_offset_size":"","sm_size":"","xs_size":"","shape_top_type":"","shape_top_device_type":"all","shape_bottom_type":"","shape_bottom_device_type":"all","type":"column","id":"yixm6l9","elements":[{"content":"
Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś polecamy boczek wędzony, peklowany na sucho. Latem polecamy stosować mniejszą ilość soli. Boczek jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku. W każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny. Gorąco polecam.
","device_type":"all","background_type":"image","background_style":"auto","background_position":"center-top","parallax_speed":0.5,"mouse_parallax_size":30,"mouse_parallax_speed":10000,"lg_background_type":"image","lg_background_style":"auto","lg_background_position":"center-top","md_background_type":"image","md_background_style":"auto","md_background_position":"center-top","sm_background_type":"image","sm_background_style":"auto","sm_background_position":"center-top","xs_background_type":"image","xs_background_style":"auto","xs_background_position":"center-top","type":"text","id":"w9o5j7i"}]}]}],"pid":"lp0fxir3a4j1"}[/mgz_pagebuilder]Share with your friends

Ingredients and Method
Ingredients
- 3 kg boczku
- Przyprawy
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki soli peklującej
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- Parzenie
- kilka liści laurowych
- 3-5 szt. ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Method
- Wykonanie
- Do moździerza wkładamy przyprawy i ucieramy na jednolitą masę.
- Boczek dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowanymi przyprawami.
- Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso.
- Boczek wstawiamy do lodówki.
- Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin.
- Boczek już jest gotowy do wędzenia (jeżeli mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce).
- Tak przygotowany boczek wstawiamy do wędzarni Borniak.
- Wędzenie
- 50°C około 3 godziny 60°C około 1 godzinę.
- Parzenie
- Na około 0,5 godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia.
- Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy.
- Dodatkowo możemy przed parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić jego słoność. Jak jest za mało słony możemy dodać sól do parzenia.
- Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak woda osiągnie temperaturę około 90°C zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum.
- Boczek wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80°C przez około 1,5 godziny.
Reviews