Akcesoria i dodatki

Elementy uzupełniające i nie tylko

Zawieszanie produktów do wędzenia

Haki wędzarnicze

Haki wkręcany

Haki stosowane głównie przez koneserów wędzonych ryb – wbija się je wokół kręgosłupa ryby. Hak wkręcany sprawia, że ryba będzie dokładnie tam, gdzie chcesz żeby była.

Haki wkręcane - 5szt.
Haki podwójne

Haki stosowane do wędzenia ryb – wbija się je po obu stronach kręgosłupa ryby. Doskonale sprawdzają się także w przypadku mięs takich jak szynka czy schab.

Haki podwójne - 5 szt.
Haki typ S

Haki stosowane głównie przy wędzeniu mięs, szynek.

Haki typu S - 5 szt.
Haki typ S asymetryczne

Haki stosowane głównie przy wędzeniu mięs, szynek. Konstrukcja haka wykonana jest tak, że na dużym oczku wieszamy produkt, a za pomocą małego zawieszamy hak na poprzeczce. Pozwala to lepiej wykorzystać przestrzeń w naszej wędzarni.

Haki typu S - Asymetryczne - 5 szt.
Hak typ 20

Haki z podwójnym ostrzem oraz z rozpórką, która zapobiega zamykaniu się ryby podczas wędzenia. Dzięki tym hakom mamy zawsze świetnie uwędzone ryby od zewnątrz i wewnątrz.

Hak Wędzarniczy do ryb Typ 20
Hak typ 21

Hak wyposażony w potrójne ostrze i rozpórkę. Konstrukcja haka zapobiega zamykaniu się ryby podczas wędzenia. Dzięki temu ryba będzie równomiernie uwędzona zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Hak Wędzarniczy do ryb Typ 21
Hak typ 25

Hak wyposażony w potrójne ostrze i rozpórkę. Konstrukcja haka zapobiega zamykaniu się ryby podczas wędzenia. Dzięki temu ryba będzie równomiernie uwędzona zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Hak Wędzarniczy do ryb Typ 25

Półki do żywności mocowane w wędzarni

Ruszty wędzarnicze

Ruszty do 70

Ruszt zwykły

Profesjonalne ruszty do wędzarni, wykonane z drutu nierdzewnego – doskonale nadają się do wędzenia kiełbas, ryb, serów i innych produktów. Umieszczenie produktów na ruszcie gwarantuje ich stabilne ułożenie podczas całego procesu wędzenia.

Półka do wędzarni UW-70
Ruszt wzmocniony

Półki wzmocnione stworzyliśmy z myślą o możliwości umieszczenia w wędzarni cięższych wędzonek. Konstrukcja wzmocnionych rusztów do wędzarni jest wykonana z drutu nierdzewnego i zawiera dwie poprzeczki – doskonale nadają się do wyrobów takich jak: szarpana wieprzowina, mostek wołowy, żeberka wieprzowe, żeberka wołowe, pastrami itp.

Ruszty do 150

Ruszt zwykły

Profesjonalne ruszty do wędzarni, wykonane z drutu nierdzewnego – doskonale nadają się do wędzenia kiełbas, ryb, serów i innych produktów. Umieszczenie produktów na ruszcie gwarantuje ich stabilne ułożenie podczas całego procesu wędzenia.

Półka do wędzarni UW-150
Ruszt wzmocniony

Półki wzmocnione stworzyliśmy z myślą o możliwości umieszczenia w wędzarni cięższych wędzonek. Konstrukcja wzmocnionych rusztów do wędzarni jest wykonana z drutu nierdzewnego i zawiera dwie poprzeczki – doskonale nadają się do wyrobów takich jak: szarpana wieprzowina, mostek wołowy, żeberka wieprzowe, żeberka wołowe, pastrami itp.

I już wiesz, kiedy Twoja potrawa jest gotowa

Termometr bezprzewodowy

B-Therm – Termometr Bluetooth

Ciągłe sprawdzanie czy przyrządzane jedzenie jest już gotowe, może męczyć… Jak wiadomo rozmaite rodzaje mięs powinny osiągać różną temperaturę, aby można było uznać je za gotowe do spożycia. Od dzisiaj możesz się zrelaksować i kontrolować potrawy z pomocą swojego telefonu  – mamy nawet gotowe ustawienia dla Twojego rodzaju mięsa!

Bezprzewodowy termometr bluetooth możesz kontrolować z pozycji aplikacji na urządzenia mobilne. Magnetyczna obudowa pozwala zawiesić termometr na metalowej powierzchni. Urządzenie obsługuje do sześciu (6) sond – po prostu wbij sondy tam, gdzie chcesz mieć pomiar i włącz aplikację. Ustawienie odpowiedniego alarmu zajmie Ci dosłownie chwilę.

Nowe doznania smakowe

Wędzenie zimnym dymem

Przystawka do zimnego wędzenia

Wielu koneserów uważa smak wędzonek robionych na zimno za bardziej wyszukany. Przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 oraz ZWS-01 to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą spróbować tej metody.

Wędzenie dymem zimnym odbywa się w temperaturze do 24°C. Trwa ono od kilkunastu godzin aż do 16 dni (z tym, że wędzonki nie powinny być cały czas w dymie). Standardowo generator włącza się na 2 godziny rano i dwie godziny wieczorem, chyba, że receptura, z której korzystamy wskazuje inaczej.

Generator dymu, będący częścią wędzarni, posiada grzałkę 110W. Grzałka ta może rozgrzać urządzenie do 40°C. Przystawka pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego, uzyskujemy w komorze temperaturę tylko o 2 stopnie wyższą niż temperatura atmosferyczna.

Przystawkę montujemy do generatora i łączymy rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna zawierać się w przedziale 1.2 – 2m.

Zabezpieczenie dla Twojego urządzenia

Pokrowiec do wędzarni

Pokrowiec Borniak dla 70 i 150

W prosty sposób zabezpieczysz swoją wędzarnie przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych, porysowaniem i kurzem.

Pokrowiec jest idealnie dopasowany do wędzarni marki Borniak. Wyposażony jest w funkcjonalny ściągacz, który spinamy u podstawy urządzenia. Posiada specjalny wywietrznik powietrza umieszczony z boku, poprzez który następuje cyrkulacja powietrza. Całość wykonana jest z wysokiej jakości materiałów oraz dodatkowo usztywniona w obwodzie.

Pokrowiec do UW-150

Sprawniejsze przygotowanie do wędzenia

Osuszacz do żywności

Osuszacz do wędzarni OW-01
Osuszacz żywności do wędzarni

Żywność przeznaczona do wędzenia powinna być wstępnie osuszona. Zamiast szukać odpowiedniego miejsca na suszenie, możemy skorzystać z osuszacza i zrobić to bezpośrednio w komorze wędzarni.

Osuszacz to rodzaj wentylatora, który montujemy w miejsce, gdzie standardowo znajduje się generator dymu. Wysoka sprawność urządzenia zapewni szybkie osuszenie produktów przed wędzeniem!