Mini Cart

Jak nastrzykiwać mięso

Przewidywany czas czytania: 1 min

Przygotowanie

Aby rozpocząć nastrzykiwanie mięsa, potrzebne Ci będą:

  1. strzykawka
  2. igła o odpowiedniej końcówce
  3. solanka lub przyprawa solankowa np. BBQ Injection
  4. mięso do nastrzykiwania
  5. (opcjonalnie) brytfanka
Strzykawka 160ml z końcówką Luer
Igła do nastrzyku L120 nieprzelotowa

Nastrzykiwanie

Przygotuj roztwór do nastrzykiwania, napełnij strzykawkę roztworem i zamontuj odpowiednią końcówkę (igłę).

Mięso włóż do brytfanki na tyle dużej, aby podczas nastrzykiwania, naddatek roztworu nie rozlał się.

Umieszczaj igłę w mięsie na różnych głębokościach wykonując nastrzyk. Czynność powtarzaj w ok. 5 cm odstępach. Produkt nastrzykuj w poprzek włókien.

Pekla powinna zawierać się w ilości 7% do 10% w stosunku do masy mięsa.

Infografika

Szybka infografika poniżej.

Czy ta informacja była pomocna?
Nie 2 3 z 5 osób uznało ten artykuł za pomocny.
Wyświetleń: 1050