Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzarnia nierdzewna UWS-150

Opis

Wyroby o zniewalającym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Bez chemii, bez konserwantów.

Projektując wędzarnię UWS-150 zależało nam, by kluczowe procesy wędzenia odbywały się automatycznie, nie nastręczając żadnych kłopotów użytkownikowi. Jest to urządzenie dla każdego - uruchamiasz je i  zaczynasz używać.

Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika - a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Generator pracuje tak, by zrębki tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia. I w tym względzie dokonaliśmy automatyzacji. Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega spalaniu. Co należy podkreślić - brak płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna sprawiają, że wyroby wędzone w takich warunkach posiadają doskonały aromat dymny nie będąc osmolone.

Powierzchnia wykonana z blachy nierdzewnej szlifowanej na mokro.

- Powierzchnia matowa.

- Mniejsza podatność na zabrudzenia.

- Piękny wygląd.

Temperatura - Niezawodna wydajność

Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy  nastawić temperaturę, a ta będzie utrzymywana w komorze przez cały czas.

Grzałka wyposażona w radiator, dzięki czemu staje się bardzo wydajna.

Termostat z regulacją temperatury do 120 stopni.

Bezpieczeństwo

Misa ogrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi. Oddzielająca przestrzeń roboczą od wędzonek. Służy ona temu, by tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.

Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.

Ilość Dymu

Kominek z zainstalowanym szybrem pozwalający regulować gęstość dymu. Gęstość dymu dobieramy zależnie od receptury, z jakiej korzystamy.

Izolacja

Projektując wędzarnię założyliśmy, że komora będzie miała jak najmniej mostków termicznych. Dlatego izolowana jest ona pianką poliuretanową metodą wtrysku. Jest to jedno z naszych nowatorskich rozwiązań. Taka komora charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.

Komora wędzarni

Komora załadunkowa wędzarni UWS-150 ma pojemność 150L. Mieści ona do 20kg mięsa lub do 16kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 7 półkach równocześnie.

Zamknięcie

Drzwiczki komory posiadają zamknięcie magnetyczne. Wyposażone są także w uszczelkę. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze.

Wykonanie

Konstrukcja wędzarni wykonana jest z blachy nierdzewnej szczotkowana na mokro. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne. Szczotkowana powierzchni ma mniejszą podatność na zabrudzenia oraz matową powłokę. Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.

Generator Dymu

Wędzarnia UWS-150 wyposażona jest w wysokiej jakości generator dymu GDS-01. Zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych wędzonek.

Jeden zasyp generatora zrębkami wystarcza na maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu. Przekładając to na koszt zrębek - wychodzi nam 30 groszy na godzinę.

Moc maksymalna wędzarni to zaledwie 0.6 kW. Konsekwencją tego jest niewielkie zużycie prądu na godzinę użytkowania.

Normy

Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

Sprawozdanie z badania można pobrać przechodząc do zakładki "Pobierz".

Parametry

NazwaWartość
Napięcie znamionowe 230 V
Moc grzałki komory 1400W
Bezpiecznik komory 8A
Moc grzałki generatora 110W
Bezpiecznik generatora 1,25A
Pojemność zasypu generatora 2L
Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 520 mm x 715 mm x 1210 mm
Pojemność komory 150L
Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 420 mm x 485 mm x 730 mm
Maksymalny wsad 20 kg
Ilość półek 7
Średnica komina 100 mm
Maksymalna temperatura 120 C
Materiał AluZynk + Stal Nierdzewna
Wymiary opakowania 600/560/1050 mm
Waga 28,5 kg
Gwarancja 24 miesiące

FAQ

1. Jak funkcjonuje? Ile kosztuje?
Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika - a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega zwęgleniu. Należy jedynie pamiętać o zasypaniu zasobnika zrębkami wędzarniczymi.
Dodatkowo wędzarnia jest wyposażona w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej.
Ceny podane są na stronie borniak.pl

2. Jaka różnica temperatur przy wędzeniu na zimno?
Generator dymu, będący częścią wędzarni, posiada grzałkę 110W, która może rozgrzać urządzenie do 40oC. Przystawka ZW-01 pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego uzyskujemy w komorze temperaturę wyższą o 1-2oC niż atmosferyczna.

Przystawkę montujemy do generatora i łączymy rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna zawierać się w przedziale 1,2-2m.

3. Do jakiej zewn. temperatury zostaje temperatura stabilna?
Prawidłowe działanie wędzarni uzyskujemy nawet w minusowych temperaturach. Na stabilność temperatury wpływa wiele czynników np. ilość wsadu, wiatr i temperatura atmosferyczna.

4. Na jak długo wystarcza jeden zasyp generatora dymu? Jakie zrębki?
Jeden zasyp generatora wystarczy do 8 godzin wędzenia. Obecnie posiadamy cztery rodzaje zrębków wędzarniczych.

5. Siła czy zwykłe gniazdko? Jaka moc?
Wszystkie urządzenia zasilane są napięciem sieciowym 230V. Maksymalny pobór mocy wędzarni dla UW-70 to 615 W, natomiast dla UW-150 to 1515 W.

6. Czy elektryka jest wodoszczelna?
Elektryka nie jest wodoszczelna.

7. Czy są większe modele wędzarni?
Specjalizujemy się w produkcji wędzarni domomowego użytku wobec tego nie produkujemy większych modeli.

8. Ile miesci się ryb, jaka ilość wędzonek?
Do UW-150 możemy umieścić ponad 20kg mięsa, ok. 16 kg kiełbasy, ok. 20 ryb.
Do UW-70 możemy umieścić do 10kg mięsa, do 8 kg kiełbasy, ok 10 ryb.

9. Czy blach wędzarni wyciąga się przy dużej temperaturze?
Maksymalna temperatura jaką możemy uzyskać w wędzarni to 120oC, a to nie wpływa na uszkodzenia (rozciągliwość) blachy.

10. Jaką temperaturę maksymalną możemy uzyskać przy użyciu samego generatora dymu?
Przy temperaturze atmosferycznej 10oC sam generator może rozgrzać komorę nawet do 40oC.

11. Jak się używa poszczególnych haków?
Każdy hak do ryby wkładamy od środka ryby, tak by zawieszka przeszła przez otwór gębowy. W zależności od haka ostrza wbijamy, z obu stron kręgosłupa, przekręcamy w koło kręgosłupa, lub wbijamy koło kręgosłupa.

12. Węgorz jest za długi , co mogę zrobić?
Węgorza możemy wędzić na półce lub w kawałkach. W najbliższym czasie zostanie wypuszczony model wędzarni, przeznaczony do wędzenia węgorza w całości.

13. Czy można osobno kupić szafę wędzarniczą?
Tak, w tym celu prosimy kontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcami.

14. Czy wędzarnię można zainstalować wewnątrz pomieszczeń? Podpiąć pod odciąg dymu?
Wędzarnia jest przeznaczona do użytku zewnętrznego. Nie należy podpinać jej bezpośrednio do komina lub pod odciąg dymowy. Wymuszony ciąg powietrza może spowodować zapłon zrębek. By odprowadzić wyżej lub w inne miejsce dymy z wędzarni, można zastosować okap, który będzie wciągał dym, swobodnie wydobywający się z komory.

15. Czy można na przemian wędzić ryby i mięso, czy trzeba się na jedno zdecydować?
Tak, można wędzić ryby, sery, wędliny w jednym urządzeniu.
Należy jedynie rozdzielić wędzenia na poszczególne typy wsadu.

16. Jakie zrębki, ile mm?
Generator dymu GD-01 jest przeznaczony dla używania wyłącznie zrębek 3x3 mm.

17. Czy można mieszać różne rodzaje zrębek? Jałowiec?
Można mieszać zrębki różnego rodzaju. Dzięki temu możemy tworzyć oryginalne wędzonki o niepowtarzalny kolorze i aromacie.
Jałowiec można dorzucić bezpośrednio na grzałkę generatora dymu. Najlepiej na początku wędzenia, przed zwiększeniem temperatury, tak aby dym swobodnie wniknął w mięso.

18. Jak dokładnie używa się osuszacza? Po co?
Wszystko co wędzimy musi być osuszone, wtedy składniki dymu wnikają w mięso, a kolor ładnie osiada na powierzchni wyrobów.

Osuszacz służy do przyspieszenia procesu osuszania wyrobów po wyciągnięciu z zalewy. W zamian osuszania wyrobu przez 24h, w chłodnym przewiewnym miejscu, za pomocą osuszacza skracamy ten proces do 3 - 4h.
Jak? Osuszacz montujemy w miejscu generatora dymu. Na termostacie ustawiamy temperaturę 30oC
i otwieramy kominek dla pełnego przepływu powietrza.

Zestawy

W skład wędzarni wchodzą:



L.p.ZdjęcieNazwaIlość
1 Szafa wędzarnicza SWS-150  1x
2 Generator Dymu GDS-01  1x
3 Zrębki wędzarnicze  5x 2L
4 Poprzeczki do zawieszania  3x
5 Misa odgrodowa (ociekacz)  1x
6 Regulowane nóżki  4x
7 Uchwyty do przenoszenia  2x
8 Skraplacz  1x
9 Kabel zasilający  2x
10 Przykrywka do generatora dymu  1x
11 Miseczka na wodę  1x
12 Uchwyt do drzwi  1x
13 Kominek  1x


Porównanie pozostałych zestawów i ich składu poniżej:



L.p.ZdjęcieNazwaBasicExpertComfort
1 Osuszacz      
2 Półka    2szt.  3szt.
3 Termometr do żywności TFA 14.1504      
4 Haki S (5szt.)      
5 Haki S asymetryczne (5szt.)      
6 Haki wkręcane (5szt.)      
7 Haki podwójne (5szt.)      
8 Hak do ryb typ 20    2szt.  4szt.
9 Siatka wędliniarska roz. M 5m      
10 Pokrowiec      
11 Przystawka do zimnego wędzenia      

Opinie

Bądź pierwszy !