Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Generator Dymu GD-01

GD-01

Opis

Generator dymu GD-01 ma decydujący wpływ na sukces wędzenia. Co najważniejsze, zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych wyrobów - aromatycznych, o bogatym smaku i cieszącym oko kolorze.

Zasobnik generatora jest na tyle pojemny, by po zasypaniu go zrębkami, urządzenie wytwarzało czysty, wolny od niepożądanych substancji dym nawet przez 7-8 godzin bez dokładania trocin. W ofercie posiadamy przystawkę do zimnego wędzenia, co jeszcze poszerza zakres możliwości wykorzystania generatora.

Generator dymu GD-01 powstał z myślą o wykorzystywaniu go wraz z wędzarniami marki Borniak, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, by używać go także z innymi urządzeniami, o ile posiadają one odpowiednie mocowanie.

Generator przeznaczony jest do pracy z komorami o pojemności 200L.

Normy

Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

Parametry

NazwaWartość
Napięcie znamionowe 230 V
Moc grzałki generatora 110W
Bezpiecznik generatora 1,25A
Pojemność zasypu generatora 2L
Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 180 mm x 355 mm x 250 mm
Waga 1.8 kg
Gwarancja 24 miesiące

Budowa

Opis Generatora Dymu


1. Zasyp trocin
2. Włącznik podajnika i palnika
3. Bezpiecznik
4. Przewód zasilający
5. Palnik (grzałka)
6. Podajnik trocin
7. Zaczep

FAQ

1. Jak funkcjonuje? Ile kosztuje?
Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika - a wszystko to za sprawą generatora dymu naszej produkcji. Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega zwęgleniu. Należy jedynie pamiętać o zasypaniu zasobnika zrębkami wędzarniczymi.
Dodatkowo wędzarnia jest wyposażona w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej.
Ceny podane są na stronie borniak.pl

2. Jaka różnica temperatur przy wędzeniu na zimno?
Generator dymu, będący częścią wędzarni, posiada grzałkę 110W, która może rozgrzać urządzenie do 40oC. Przystawka ZW-01 pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego uzyskujemy w komorze temperaturę wyższą o 1-2oC niż atmosferyczna.

Przystawkę montujemy do generatora i łączymy rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna zawierać się w przedziale 1,2-2m.

3. Do jakiej zewn. temperatury zostaje temperatura stabilna?
Prawidłowe działanie wędzarni uzyskujemy nawet w minusowych temperaturach. Na stabilność temperatury wpływa wiele czynników np. ilość wsadu, wiatr i temperatura atmosferyczna.

4. Na jak długo wystarcza jeden zasyp generatora dymu? Jakie zrębki?
Jeden zasyp generatora wystarczy do 8 godzin wędzenia. Obecnie posiadamy cztery rodzaje zrębków wędzarniczych.

5. Siła czy zwykłe gniazdko? Jaka moc?
Wszystkie urządzenia zasilane są napięciem sieciowym 230V. Maksymalny pobór mocy wędzarni dla UW-70 to 615 W, natomiast dla UW-150 to 1515 W.

6. Czy elektryka jest wodoszczelna?
Elektryka nie jest wodoszczelna.

7. Czy są większe modele wędzarni?
Specjalizujemy się w produkcji wędzarni domomowego użytku wobec tego nie produkujemy większych modeli.

8. Ile miesci się ryb, jaka ilość wędzonek?
Do UW-150 możemy umieścić ponad 20kg mięsa, ok. 16 kg kiełbasy, ok. 20 ryb.
Do UW-70 możemy umieścić do 10kg mięsa, do 8 kg kiełbasy, ok 10 ryb.

9. Czy blach wędzarni wyciąga się przy dużej temperaturze?
Maksymalna temperatura jaką możemy uzyskać w wędzarni to 120oC, a to nie wpływa na uszkodzenia (rozciągliwość) blachy.

10. Jaką temperaturę maksymalną możemy uzyskać przy użyciu samego generatora dymu?
Przy temperaturze atmosferycznej 10oC sam generator może rozgrzać komorę nawet do 40oC.

11. Jak się używa poszczególnych haków?
Każdy hak do ryby wkładamy od środka ryby, tak by zawieszka przeszła przez otwór gębowy. W zależności od haka ostrza wbijamy, z obu stron kręgosłupa, przekręcamy w koło kręgosłupa, lub wbijamy koło kręgosłupa.

12. Węgorz jest za długi , co mogę zrobić?
Węgorza możemy wędzić na półce lub w kawałkach. W najbliższym czasie zostanie wypuszczony model wędzarni, przeznaczony do wędzenia węgorza w całości.

13. Czy można osobno kupić szafę wędzarniczą?
Tak, w tym celu prosimy kontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcami.

14. Czy wędzarnię można zainstalować wewnątrz pomieszczeń? Podpiąć pod odciąg dymu?
Wędzarnia jest przeznaczona do użytku zewnętrznego. Nie należy podpinać jej bezpośrednio do komina lub pod odciąg dymowy. Wymuszony ciąg powietrza może spowodować zapłon zrębek. By odprowadzić wyżej lub w inne miejsce dymy z wędzarni, można zastosować okap, który będzie wciągał dym, swobodnie wydobywający się z komory.

15. Czy można na przemian wędzić ryby i mięso, czy trzeba się na jedno zdecydować?
Tak, można wędzić ryby, sery, wędliny w jednym urządzeniu.
Należy jedynie rozdzielić wędzenia na poszczególne typy wsadu.

16. Jakie zrębki, ile mm?
Generator dymu GD-01 jest przeznaczony dla używania wyłącznie zrębek 3x3 mm.

17. Czy można mieszać różne rodzaje zrębek? Jałowiec?
Można mieszać zrębki różnego rodzaju. Dzięki temu możemy tworzyć oryginalne wędzonki o niepowtarzalny kolorze i aromacie.
Jałowiec można dorzucić bezpośrednio na grzałkę generatora dymu. Najlepiej na początku wędzenia, przed zwiększeniem temperatury, tak aby dym swobodnie wniknął w mięso.

18. Jak dokładnie używa się osuszacza? Po co?
Wszystko co wędzimy musi być osuszone, wtedy składniki dymu wnikają w mięso, a kolor ładnie osiada na powierzchni wyrobów.

Osuszacz służy do przyspieszenia procesu osuszania wyrobów po wyciągnięciu z zalewy. W zamian osuszania wyrobu przez 24h, w chłodnym przewiewnym miejscu, za pomocą osuszacza skracamy ten proces do 3 - 4h.
Jak? Osuszacz montujemy w miejscu generatora dymu. Na termostacie ustawiamy temperaturę 30oC
i otwieramy kominek dla pełnego przepływu powietrza.

Opinie

Bądź pierwszy !

Pobieranie

Instrukcja obsługi wędzarni Borniak (PL)

Manual for smoker Borniak (EN)

Bedienungsanleitung für räucherofen Borniak (DE)

Deklaracja zgodności CE (GD-01)